Đurić sa Lijem: Čelično prijateljstvo i duboko poverenje Srbije i Kine 1foto FoNet/MSP Srbije

Šef srpske diplomatije Marko Đurić i ambasador Кine Li Ming danas su u Beogradu potvrdili „čelično prijateljstvo i duboko poverenje“ dve države i naroda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Đurić je rekao da je Srbija „ponosna na izvanredne odnose“ sa Кinom, za koje je naveo da su rezultat „posebno bliskih ličnih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i Sija Đinpinga, naročito afirmisanih tokom nedavne istorijske posete šefa kineske države“ Beogradu, navodi se.

Dodao je da je „u tom smislu od izuzetnog značaja Zajednička izjava o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Кine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, kojom je u srpsko-kineskim odnosima otvoreno jedno novo poglavlje“.

Đurić je, kako se navodi, izrazio „iskrenu zahvalnost Srbije kineskim prijateljima na principijelnoj i nepokolebljivoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu“.

Ukazao je da dve zemlje imaju „izuzetno sadržajan politički dijalog na visokom i najvišem nivou i veoma plodnu saradnju na ekonomskom, infrastrukturnom i kulturnom planu“, piše u saopštenju.

Naveo je da je Кina treću godinu zaredom „nesumnjivo najveći“ pojedinačni strani investitor u Srbiji i jedan od njenih vodećih spoljnotrgovinskih partnera i izvoznih destinacija, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari