Marko Đurić: Iako smo brojem mali, imamo mentalitet velikog naroda 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Srbija treba da izgradi kapacitete za interakciju sa SAD, jer iako smo brojem mali, imamo mentalitet velikog naroda i velike ambicije, ali one moraju biti propraćene odgovarajućim kapacitetima, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

On je na „Pupin forumu“, koji je okupio poslovne ljude, predstavnike akademske zajednice i srpske dijaspore, kao i američke političare koji pokazuju pojačan interes za Srbiju i dešavanja na Balkanu, istakao da Srbija želi strateški dijalog i strateško partnerstvo sa SAD, saopštilo je MSP.

Osvrćući se na period koji je proveo na funkciji ambasadora Srbije u SAD, Đurić je istakao da je najveći izazov na početku bio nedostatak zainteresovanosti američke administracije za situaciju na Balkanu, zbog drugih problema širom sveta.

Nije lako privući pažnju visokopozicioniranih donosilaca političkih odluka na balkanska pitanja, ali politička pažnja na visokom nivou je neophodna da bi se rešili neki od nasleđenih problema na Balkanu. Toliko toga dobrog se dešava, imamo veliki ekonomski rast i Balkan može biti dobra vest u Evropi, ali da bi to bilo moguće neophodna je politička pažnja“ objasnio je on.

Problem je, prema njegovim rečima, i navesti donosioce političkih odluka da na Srbiju i ovaj region gledaju iz drugačijeg ugla, jer je većina ljudi, van uskog kruga stručnjaka, poslednji put čula za Balkan tokom devedesetih godina prošlog veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari