Marko Đurić o Bećiroviću: Neće uspeti njegov plan za rušenje Dejtona 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović treba da ostavi Bosnu i Hercegovinu na miru i u miru i poručio da neće uspeti njegov plan za destabilizaciju našeg prijateljskog suseda i za rušenje Dejtona.

Današnji etnonacionalistički traktat Bećirovića samo potvrđuje teze o postojanju plana da se po svaku cenu destabilizuje region, a naša država i srpski narod uvedu u sukobe, a na pomirljiv ton predsednika Srbije Aleksandra Vučića on odgovara novom salvom ličnih uvreda i neistina, punih mržnje na račun Srbije, naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Đurić je istakao da je Vučić danas razobličio i raskrinkao motive onih koji vode specijalne propagandne operacije protiv Srbije i pobude onih političara koji žele slabljenje i marginalizaciju Srbije kao regionalnog faktora.

Prema njegovim rečima, Bećirović je u panici zato što je raskrinkan i svestan da već jako dugo znamo kakve su mu prave namere i njega ne bole ni bošnjačke žrtve, niti bilo čije žrtve i patnje, već želi da obnavljanjem sukoba na Balkanu iskoristi sadašnju nestabilnost u svetu, kako bi naudio Srbiji i srpskom narodu.

Nemajući nikakvu odgovornost prema individualnim sudbinama i ljudskim životima, kako bošnjačkog, tako i druga dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, Bećirović želi nove sukobe i nova stradanja, ali niko neće upasti u zamke koje postavlja, ukazao je Đurić.

Đurić je naveo da je Srebrenica za Bećirovića pravna činjenica, ali ne i ljudska tragedija, jer je on čovek koji ne oplakuje već zloupotrebljava žrtve, a ono što naziva pravnom činjenicom, nije pravna činjenica za veći deo čovečanstva, što je nedavno izjašnjavanje u Generalnoj skupštini UN jasno pokazalo.

Bećirović treba da ostavi Srbiju na miru, jer ovde ni njemu ni njegovim ekstremističkim istomišljenicima niko ne misli zlo, ali pre svega treba da ostavi Bosnu i Hercegovinu na miru, ili je bolje reći u miru, jer niko osim njega i grupe neodgovornih političara iz Sarajeva ne preti toj zemlji, poručio je Đurić.

Ciničan zaključak današnje ratnohuškačke izjave Bećirovića da Srbija i Bosna i Hercegovina treba da grade dobre odnose je vrhunac licemerja, jer upravo su on i ideologija mržnje koju zastupa glavne prepreke dobrim i skladnim odnosima dveju država, ocenio je Đurić.

On je ukazao da specijalne paralelne veze koje Srbija ima sa Republikom Srpskom nisu u suprotnosti ni sa Dejtonskim sporazumom ni sa Ustavom Bosne i Hercegovine, i od njih korist ima, ili može da ima, čitava Bosna i Hercegovina, jer ekonomski razvoj Republike Srpske doprinosi i ukupnim ekonomskim rezultatima Bosne i Hercegovine.

Od Bećirovića, kao čoveka čiji je politički kredo „da komšiji crkne krava“, ne može se, međutim, očekivati razumevanje za elementarnu ekonomsku logiku, niti za bilo kakvu logiku, jer mržnja blokira njegovu moć rasuđivanja, kazao je Đurić.

Koliko je zaslepljujuća Bećirovićeva mržnja prema Republici Srpskoj potvrđuje i njegovo najblaže rečeno neumesno poređenje entiteta Bosne i Hercegovine i Vojvodine, kao autonomne pokrajine Srbije. On ne shvata, ili se pravi da ne shvata, da Srbija nije nastala mirovnim sporazumom, a da Bosna i Hercegovina jeste, i da je upravo Dejtonski sporazum definisao kako ta država treba da funkcioniše i utemeljio Republiku Srpsku kao entitet srpskog naroda, istakao je Đurić.

Đurić je poručio da Srbija neće biti nema povodom bednih pokušaja da bude ponižena i gažena, ali neće ni izaći u susret Bećiroviću tako što će postati saučesnik u njegovim nastojanjima da destabilizuje region.

Nadamo se da će u Sarajevu na vlast u budućnosti doći neka odgovornija politička elita, sa kojom ćemo moći da sarađujemo u obostranom interesu, a da će Bećirović i svi drugi koji od Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini nastoje da naprave manjinu i građane drugog reda biti politički kažnjeni zbog neodgovornosti i ideologije mržnje, naveo je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari