Vlada Srbije juče je za novog šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju imenovala savetnika predsednika Republike Marka Đurića. Time se unutarkoaliciona „borba“ za KiM između SNS i Pokreta socijalista, čiji je lider Aleksandar Vulin do sada obavljao taj posao, završila u korist naprednjaka. SNS sada „drži“ i vladinu Kancelariju i Odbor za KiM Skupštine Srbije.


Đurić je od formiranja vlade Aleksandra Vučića važio za jednog od glavnih kandidata za šefa Kancelarije, mada se poslednjih nedelja uveliko spekulisalo da Vulin, iz svojih razloga, želi da ga nasledi neko od njegovih pouzdanih saradnika. To je jedan od razloga što se do jučerašnje vladine odluke očekivalo da Vulina, sada ministra za rad i socijalna pitanja, zameni njegov savetnik i poverljivi čovek za rad na terenu Milenko Nikić, koji se, navodno, već smestio u Kancelariju i samo čekao imenovanje.

„Između SNS i Pokreta socijalista nije bilo pogađanja ko će biti novi šef Kancelarije, to je postojalo samo u medijima. Vlada se ozbiljno bavi Kancelarijom i njen direktor nije ranije imenovan zbog poplava. To je učinjeno čim je ukinuta vanredna situacija“, kaže za Danas Aleksandar Jablanović, predsednik Srpske liste za kosovske parlamentarne izbore i poslanik Pokreta socijalista u Skupštini Srbije.

Jablanović smatra da ja Đurić „dobar izbor, jer je učestvovao u briselskim pregovorima u ime Tomislava Nikolića i upoznat je sa mnogim aspektima Briselskog sporazuma“. On od Đurića očekuje „nivo operativnosti na terenu kakav je bio u Vulinovo vreme“, kao i „nove ideje, jer na Kosovu predstoji ozbiljan posao, a pre svega kosovski parlamentarni izbori“.

„Đurićev izbor je ohrabrenje za Srbe na KiM, imajući u vidu da je učestvovao u projektu zajednice srpskih opština i naselja. Očekujem da radi na tom projektu, koji u ovom trenutku jedini pruža kakvu-takvu šansu funkcionalnog opstanka Srba“, ocenjuje za Danas Rada Trajković, kandidatkinja Srpske liste za poslanika Skupštine Kosova.

Prema rečima političkog analitičara Dušana Janjića, izbor Marka Đurića je „poruka da će Beograd poštovati Briselski sporazum“. Na pitanje da li će Đurić biti u „makazama“ između vladine Uredbe o Kancelariji za KiM, po kojoj treba da se stara o svim srpskim institucijama na Kosovu, i Briselskog sporazuma, koji nalaže gašenje tih institucija, Janjić odgovara da je „i gašenje proces u kome ima dosta posla“. On očekuje da će se Đurić „dobro snaći u predstavljanju Kancelarije pred međunarodnom zajednicom, dok će o KiM politički brinuti premijer Aleksandar Vučić, koji je to i najavio u ekspozeu“.

Potomak Nikole Pašića

Rođen u Beogradu, po poreklu potomak državnika i osnivača izvorne Radikalne stranke Nikole Pašića, Marko Đurić (1983) je po obrazovanju pravnik. Član je GO i Predsedništva SNS, u kojoj je od 2008. godine. Pre nego što je 2012. postao Nikolićev savetnik za spoljnu politiku zadužen i za KiM, bio je istraživač u Institutu za političke studije u Beogradu. Priča se da je jedan od idejnih tvoraca „konstruktivnih nejasnoća“ u kosovskoj pregovaračkoj platformi Beograda i Briselskom sporazumu koje, kako je ranije objasnio za Danas, poput „političkog analgetika“ služe za prevazilaženje spornih statusnih momenata u pregovorima i dogovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari