Marko Đurić potvrdio da je pisao američkom NDI 1foto FoNet/MSP Srbije

Marko Đurić, ministar spoljnih poslova Srbije, potvrdio je u programu TV Pink, vest Kosovo onlajna, da se obratio pismom američkom Nacionalnom demokratskom institutu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić je danas kritikovao učešće premijera Kosova Aljbina Kurtija na Nacionalnoj konvenciji američke Demokratske stranke u Čikagu, ocenivši da je on time dobio prostor za iznošenje netačnih i štetnih poruka.

Kurti je za skup američkih demokrata u Čikagu dobio poziv od Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), kao panelista na pratećem događaju „Demokratska nacionalna konvencija i uloga političkih partija“.

Na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji koja traje od 19. do 22. avgusta, potpredsednica SAD Kamala Haris treba da bude izabrana za predsedničku kandidatkinju Demokratske stranke na izborima 5. novembra.

Đurić je televiziji Pink rekao da je time poslat „pogrešan signal“ jer Kurti „direktno nastupa ne samo protiv srpskih interesa, već i protiv politike Vašingtona“.

„Juče sam se obratio pismom NDI jer smatram da je veoma loše da se jednom ekstremisti omogući da koristi Demokratsku nacionalnu konvenciju, centralni skup kampanje za ceo demokratski establišment u SAD, kao platformu za promociju lažnih informacija i neistina o dešavanjima u našem regionu, i za širenje propagande“, kazao je Đurić.

Đurić smatra da je učešće ;Kurtija na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji sporno i jer je njegova vlada nalazi pod restriktivnim merama EU i što američki Stejt department već duže vreme ne prima zvaničnike te vlade na visokom nivou.

„Obratio sam se rukovodstvu NDI jer smatram da je reč o ozbiljnoj globalnoj organizaciji koja je posvećena izgradnji demokratskih institucija. Ukazao sam da Kurtijev režim sistematski ugnjetava i gazi ljudska prava na Kosovu. To pismo je već imalo određenog odjeka u Vašingtonu i očekujem razgovor sa rukovodstvom NDI u toku dana“, dodao je Đurić.

U pismu koje je u ponedeljak poslao predsednici NDI Tamari Kofman Vits, Đurić je naveo da je „veoma zabrinjavajuće i razočaravajuće što neko, ko krši ljudska prava i osnovne demokratske vrednosti i ko podriva interese SAD na Zapadnom Balkanu, dobija priliku da promoviše svoju opasnu politiku i etno-nacionalističku agendu“.

„Dozvolite mi da vas podsetim da su ove destabilizujuće aktivnosti, uključujući konstantno udaljavanje od dijaloga Beograda i Prištine i odbijanje usklađivanja sa Vašingtonom, snažno osuđene od visokih zvaničnika i predstavnika SAD i EU“, naveo je Đurić u pismu, u koje je uvid imao portal Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari