Marko Đurić se požalio podsekretaru za politička pitanja u Stejt departmentu da Priština podriva dijalog 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić na sastanku sa podsekretarom za politička pitanja u Stejt departmentu Džonom Basom naglasio je značaj dobre dinamike susreta srpskih i američkih zvaničnika i otvorenog dijaloga na visokom i najvišem nivou, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Srbiju i Sjedinjene Američke Države (SAD) vezuje 143 godine diplomatskih odnosa, rekao je Đurić istakavši spremnost za nastavak jačanja partnerstva u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Đurić je ocenio da bi se otvaranjem strateškog dijaloga sa SAD poslao snažan signal posvećenosti dveju zemalja zajedničkom cilju nastavka kvalitativnog i kvantitativnog unapređenja bilateralnih odnosa.

Ministar je upoznao sagovornika sa prioritetima spoljne politike nove vlade Srbije, među kojima je i završetak sprovođenja ključnih reformi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji do 2027. godine, zahvalivši američkoj strani na podršci u procesu evrointegracija.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Đurić je izrazio žaljenje što prištinska strana nastavlja da podriva dijalog i svaki pokušaj Beograda da pronađe kompromisno rešenje, „u šta je cela međunarodna javnost imala prilike ponovo da se uveri pre samo desetak dana u Briselu“.

Prema njegovim rečima, Beograd će, kao i do sada, ostati konstruktivan partner u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom.

Sa druge strane, kako je naglasio, potrebno je aktivnije prisustvo međunarodne zajednice, kako bi „privremene institucije samouprave u Prištini konačno ispunile obaveze preuzete pre više od jedne decenije“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari