Đurić: Srbija ceni podršku Surinama, želimo da unapredimo odnose 1foto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da su odnosi Srbije i Surinama odlični, ali da ima prostora za unapređenje.

Đurić se na 54. zasedanju Generalne skupštine Organizacije američkih država u Asunsionu u Paragvaju, sastao sa surinamskim ministrom spoljnih poslova, međunarodnog biznisa i međunarodne saradnje Albertom Ramčandom Ramdinom.

Srbija, rekao je Đurić, visoko ceni podršku Surinama na međunarodnom planu, a naročito po pitanju očuvanja celovitosti Srbije, istakavši da je Surinam bio prva zemlja koja je 2017. godine povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je preneo i interes Srbije za povećanje obima spoljnotrgovinske razmene, kao i dalje jačanje sveukupne ekonomske saradnje, prvenstveno u domenu poljoprivrede i prehrambene industrije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije izrazio je zadovoljstvo bliskim i prijateljskim vezama Beograda i Paramariba, koji, utemeljeni na zajedničkim vrednostima, međusobnom uvažavanju i sadržajnoj saradnji, traju već skoro pet decenija, navodi se u saopštenju.

Posebno mesto u odnosima, prema rečima ministra, zauzima obrazovna saradnja, čiji je najsvetliji primer projekat stipendiranja inostranih studenata „Svet u Srbiji“, zahvaljujući kojem surinamski studenti imaju priliku da se školuju u Srbiji i bliže upoznaju sa srpskom kulturom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari