Marko Đurić u Letoniji razgovarao sa ministarkom spoljnih poslova Baibom Braže 1foto FoNet/MSP Srbije

Šef srpske diplomatije Marko Đurić sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Letonije Baibom Braže, u okviru jednodnevne radne posete toj zemlji, a kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, razgovor je protekao „u duhu produktivne razmene u vezi sa agendom pristupanja i procesom integracije.“

„Zahvalni smo na viziji podrške proširenju Evropske unije, ne samo kada je u pitanju Srbija, već i širi balkanski region“, istakao je Đurić i izrazio želju za boljim povezivanjem ekonomija dve zemlje.

Braže je rekla da je ovo vrlo važna poseta za obe zemlje, jer je bila prilika da se detaljno razgovara o bilateralnim odnosima, prenosi se u saopštenju.

„Ti odnosi nisu novi između Letonije i Srbije. Prvi put su uspostavljeni 1926. godine, tako da ćemo za dve godine proslaviti 100 godina“, rekla je Braže, dodavši da je to osnova na kojoj dve države nastavljaju da grade buduće veze.

Prema njenim rečima, sa šefom srpske diplomatije razgovarala je i o evropskom putu Srbije, ali i o osetljivim pitanjima poput krize u Ukrajini, kao i značaju dijaloga Beograda i Prištine.

S tim u vezi, kako je saopšteno, Braže je naglasila da je Srbija za Letoniju vrlo važna zemlja, kako zbog njenog značaja u regionu, tako i zbog bilateralnih odnosa i budućeg međusobnog povezivanja na putu ka Evropskoj uniji.

Đurić je rekao da će se danas u Rigi sastati i sa predsednikom letonske privredne komore, sa kojim će razgovarati o novim pravcima saradnje dveju zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari