Marko Đurić u razgovoru sa češkim kolegom: Nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine 1foto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić razgovarao je danas sa ministrom inostranih poslova Češke Janom Lipavskim, kojem je preneo da nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine zbog brojnih jednostranih poteza kosovskih vlasti.

Đurić je, u telefonskom razgovoru, naglasio je da Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno trpe razne pritiske, kao i da prištinska strana i dalje nije ispunila ono što je sporazumima dogovoreno, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova se navodi da je Đurić zahvalio na podršci koju Češka pruža Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Govoreći o aktuelnim političkim dešavanjima u svetu, Đurić je rekao da Srbija želi da ima konstruktivnu ulogu i da će uvek biti pouzdan partner međunarodnoj zajednici, kao i da je jedan od osnovnih ciljeva naše zemlje očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Sagovornici su ukazali da, iako Srbija i Češka nemaju uvek iste stavove po određenim pitanjima, to nije prepreka dobrim odnosima dve države i dva naroda, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari