Marko Đurić u Talinu, zahvalio se Estoniji na podršci dijalogu Beograda i Prištine 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić je danas u Estoniji izjavio da u Srbiji postoji mnogo optimizma da će biti u stanju da dostigne standarde potrebne za članstvo u Evropskoj uniji, što uključuje i spoljnu i bezbednosnu politiku EU.

Đurić je izrazio zahvalnost Estoniji na podršci u dijalogu između Beograda i Prištine i dodao da se nada da će nova Evropska komisija postaviti taj dijalog kao jedan od svojih prioriteta, što će pomoći stabilnosti u regionu.

Prilikom sastanka se šefom estonske diplomatije Margusom Caknom, u okviru zvaničene posete toj zemlji, Đurić je rekao da je za Srbiju od ogromne važnosti da napravi novi korak ka izgradnji odnosa sa Estonijom i ostalim baltičkim državama.

Članstvo u EU je ključno strateško opredeljenje srpske vlade, koja želi da sprovede sve potrebne reforme do 2027. godine, izjavio je Đurić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

margus cakna
Foto: EPA/VALDA KALNINA

Đurić je naveo da je vlada u Beogradu usvojila vrlo ambiciozan plan reformi i da ima prilično dobar učinak u proteklih osam godina u postizanju onoga što je zacrtala.

Srbija je u potpunosti podržala teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i principe međunarodnog javnog prava, ne samo u tom slučaju, već univerzalno, i nastaviće da se zalaže za te principe, rekao je Đurić.

Cakna je izjavio da čvrsto podržava Srbiju na putu ka EU i dodao da je prošlo 14 godina od poslednjeg zvaničnog susreta ministara spoljnih poslova Estonije i Srbije.

Što se tiče situacije na Balkanu, Cakna je izrazio podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine, koji bi trebalo da dovede do dugoročnog rešenja u procesu normalizacije odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari