Đurić sa Boreljom: Srbija će do 2027. godine izvršiti sve "teške reforme" za ulazak u EU 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova marko Đurić razgovarao je danas u Briselu sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom i ocenio da će Srbija sve „teške reforme“, neophodne za pristupanje EU, završiti do 2027. godine

Đurić je nakon sastanka izjavio da je on danas u Briselu, jer je Evropa važna za Srbiju, ali da je istovremeno i Srbija važna za Evropu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Prema ministrovim rečima, sa Boreljom je, između ostalog, razgovarao o tome kako da se Srbija i EU približe što više, kada je reč o suštinskim stvarima.

„Srbija je već, pod vođstvom predsednika Vučića, u prethodnim godinama, ostvarila izuzetan iskorak, kada je reč o jačanju naše ekonomije, o razvoju infrastrukture, institucija, gde smo već i iznad pojedinih članica Evropske unije“, rekao je Đurić.

Navodeći da je Srbija zemlja koja želi da joj se prizna sve ono što je dobro uradila do sada, Đurić je istakao da Srbija želi da ima ravnopravno mesto za evropskim stolom i da ne želi da bude na bilo koji način tretirana kao zemlja drugog reda.

Šef srpske diplomatije je ocenio da će Srbija do 2027. godine završiti sve teške reforme, koje su neophodne za pristupanje EU, te izrazio nadu da će napori Srbije, konačno, nakon 27 godina od kada je krenula tim političkim putem, biti valorizovani.

Ministar je naveo da je sa visokim predstavnikom razgovarao i o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i o mnogim konkretnim aspektima kršenja kolektivnih političnih i ljudskih prava Srba.

„Ukazao sam na činjenicu da se sistemska diskriminacija Srba u našoj južnoj pokrajini nastavlja. Juče je na Kosovu i Metohiji imenovano sto novih javnih beležnika i nijedan jedini među njima nije srpske nacionalnosti, iako ih je veliki broj, iz redova srpskog naroda i kvalifikovanih i stručnih, apliciralo“, istakao je Đurić.

Šef srpske diplomatije je zaključio da Srbija nastavlja sa intenzivnom diplomatskom aktivnošću, pre svega zasnovanom na onom što je nacionalni interes Srbije, a ne samo na onom što je politički najpopularnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari