Marko Jakšić (Otadžbina): Vučić prihvatio plan koji je gori od Ahtisarijevog 1Foto: Medija centar Beograd

Srpski političar sa Kosova Marko Jakšić oštro je kritikovao danas politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, optužujući ga da je prihvatio plan za Kosovo koji je mnogo gori od svojevremeno odbačenog Ahtisarijevog plana, te da je u više navrata počinio „nacionalnu izdaju“ i da postepeno zaokružuje državnu samostalnost Kosova.

Obraćajući se Vučiću otvorenim pismom zbog njegovog stalnog ponavljanja da je sa Slobodanom Samardžićem i Milošem Jovanovićem vodio pregovore o Ahtisarijevom planu sa Prištinom u Beču, Jakšić je podsetio da su taj plan odbili, što je potvrdila i Skupština Srbije u kojoj su bili prisutne i Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije.

„O planu Volfganga Išingera, tj. Francusko-nemačkom predlogu nismo hteli uopšte da raspravljamo. Pet godina posle pregovora u Beču ti si prihvatio Ahtisarijev plan mnogo gori od onog koji je nama nuđen“, naveo je Jakšić, pominjući detalje oba plana i njihove razlike.

Između ostalog, kako je naveo, insistirali su da severna Kosovska Mitovica i Zvečan budu jedna opština sa sedištem u Zvečanu da bi se izbegao sindrom podeljenog grada.

„Granica je trebalo da bude reka Ibar. Ali ti to majstore ne razumeš. Ne možeš da shvatiš jer tebe južna srpska pokrajina mnogo i ne zanima izuzev za trgovinu sa Zapadom po principu – ja vama teritoriju vi meni fotelju“, naveo je Jakšić.

„Da bi opravdao svoju izdaju kao papagaj ponavljaš odvajanje Crne Gore, međunarodni sud pravde u Hagu, proglašenje nezavisnosti Kosova kao da to ima neke veze sa izdajničkim Briselskim sporazumom“, naveo je Jakšić, optužujužći Vučića i da je sa svojim „potrčkom Ivicom Dačićem 6. decembra 2012. godine postavio klasičnu državnu granicu“.

Primoravajući Srbe da izađu na lokalne izbore 2013. godine, Vučić ih je, prema navodima Jakšića, uveo u pravno-politički sistem samoproglašene republike Kosovo.

„Kada su Srbi u Kosovskoj Mitrovici to odbili pod fantomkama sa svojim ljudima si porazbiojao biračke kutije a od južnog krila NATO pakta tražio si dozvolu da uđeš na KiM samo 45 minuta da bi se obračunao sa nedisciplinovanim Srbima“, naveo je Jakšić, ocenjujući i da je ROSU „politička tekovina“ Vučića.

Prema navodima Jakšića, Vučić je prihvatanjem Francusko-nemačkog predloga u Briselu, koji je potvrdio u Ohridu, prihvatio u ime Srbije nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenost samoproglašene republike Kosovo.

„Kakva nacionalna izdaja. Neviđeno. Položio si zakletvu na Ustav Republike Srbije i na Mirosavljevo jevanđenje da ćeš da štitiš interese države a ti si pogazio i ljudske i božije zakone“, dodao je Jakšić.

Jakšić je optužio Vučiča i da stoji iza oružane akcije u Banjskoj, izvedene pre godinu dana.

„Nejasno je zbog čega si poslao u akciju srpske mladiće sa severa Kosova i Metohije koji ni vojsku nisu služili, koji nisu pripremljeni pored obučenih pripadnika iz Žandarmerije i SAJ-evaca. Razlog je taj, jer da su bili pripadnici SAJ-a ili Žandarmerije pred licem Zapada ti bi bio kriv a ovako se kriješ iza nedužnih i nevinih srpskih mladića sa Kosova i Metohije“, ocenio je Jakšić.

Jakšić je naveo i da je Vučić u pregovorima sa Isom Mustafom 2016. godine prihvatio da se registarske tablice KM ukinu posle pet godina, a po isteku tog vremena podstakao je Srbe na severu Kosova da drže blokade.

„Da te podsetim majstore 2012. godine kada si dolazio na vlast RKS tablica samoproglašene republike Kosovo nije bilo na severu Kosova i Metohije. A danas pod tvojom vladavinom nema srpskih tablica. Koja si ti nacionalna štetočina“, naveo je Jakšić u pismu Vučiću.

Jakšić je dodao da mu nije jasno samo zašto je Vučič „primorao 780 Srba pripadnika KPS policije da skinu unifrme, vrate duge i kratke cevi i da napuste svoja radna mesta“.

„Navodno zbog Zajednice srpskih opština. To je cela jedna brigada gde bi Prištini trebalo mnogo truda da ih razoruža. Ti si ih razoružao bez zrna baruta najverovatnije u dogovoru sa Aljbinom Kurtijem isto kao za autobuse i time omogućio političkoj vrhuški iz Prištine da se komotno i bezbedno šetaju severom Kosova i Metohije. Ne znam, nemam dokaza ali mora da su te nešto ‘častili’“, dodao je Jakšić.

Vučiću je zamerio i na tome što u više od 12 godina vladavine nije pomenuo povratak više od 250.000 prognanih Srba.

„Nepojmljivo mi je kako si mogao da za ubistvo srpskih mladića ’98. godine u kafiću Panda u Peći optužiš državnu bezbednost Srbije. To je dalo povoda tvom prijatelju Aljbinu Kurtiju da na zgradi gde se kafić nalazio postavi tablu da je ubistvo srpskih mladića delo državne bezbednosti Srbije. Malo da razmišljaš i da ne slušaš savete Tonija Blera znao bi da su ubistva srpske dece plan i delo albanskih terorističkih grupa“, dodao je Jakšić, pominjući i pogibiju srpske dece i tinejdžera u selu Cernica kod Gnjilana, u severnom delu Kosovske Mitrovice i Goraždevcu.

Marko Jakšić (Otadžbina): Vučić prihvatio plan koji je gori od Ahtisarijevog 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Jakšić je kritikovao Vučića i zbog načina na koji se ophodi prema političkim protivnicima, nazivajući ih imbecilima, idiotima i glupacima.

Pozdravio je Vučićevo zalaganje za skorašnji mir u Ukrajini, ali je dodao da nije jasno kako će do njega doći kada je, kako je sam rekao Fajnenšl tajmsu, prodao Ukrajini oružje za više od 800 miliona evra.

Navodeći da o razmerama Vučićeve „izdaje mnogo toga može da se napiše“, Jakšić je pomenuo da nema reakcije Beograda na zabranu srpskih vozačkih dozvola na Kosovu i Metohiji.

„Na predlog srpske strane samoproglašenu republiku Kosovo u okviru CEFTA sporazuma više ne predstavlja UNMIK nego oni sami sebe. A ovamo kažeš da si u svađi i sukobu sa Kurtijem. Kako kad polako ali sigurno zaokružuješ državnost samoproglašene republike Kosovo?“, dodao je Jakšić, koji se potpisao kao ortoped u penziji.

Jakšić je pretpostavio da će na njegovo pismo da odgovori Srpska lista, čiji je „jedini zadatak da štiti lik i delo Aleksandra Vučića“. (kraj) vem 14:27

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari