Marko Jakšić: Počela demontaža poslednjih tragova Srbije na Kosovu (VIDEO) 1foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

Marko Jakšić, pravnik i aktivista iz severnog dela Kosovske Mitrovice smatra da je počela demontaža poslednjih tragova Srbije na Kosovu.

On je na svom profilu na društvenoj mreži Iks nakon niza vesti o upadu kosovske policije u ekspoziture Poštanske štedionice u opštinama i Upravu trezota NBS na severu Kosova objavio video u kojem se, kako kaže, vidi skidanje table sa trezora Narodne banke Srbije u Kosovskoj Mitrovici.

“Demontaža poslednjih tragova Srbije na Kosovu. Skidanje table trezora NBS u Kosovskoj Mitrovici. Posledica svih dogovora Aleksandra Vučića od 2013. do danas. Ako te nije sramota zato što ti ovako pišaju na državu onda ništa Lepi. Još neki moleban i miting i zaboraviće ti mnogi izdaju”, napisao je on.

Kosovska policija upala je juče popodne u prostorije banke Poštanke štedionice u četiri opštine na severu. Euleks nije bio unapred obavešten o tome, a ministar unutrašnjih poslova Kosova, Dželal Svečlja izjavio je da akcija policije Kosova za zatvaranje šest ekspozitura Poštanske štedionice u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan ima za cilj uspostavljanje vladavine reda i zakona i usluga građanima bez ikakve razlike.

Sinoć je priveden pa pušten i direktor filijale Banke Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici Igor Radić, nakon čega je filijala u Mitrovici zatvorena.

Premijer Srbije Miloš Vučević poručio je povodom akcije kosovske policije koja je izvršila upad u ekspoziture Poštanske štedionice i trezor u četiri opštine na severu Kosova i Metohije da je to čin divljaštva. Upad je osudio i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Ovu akciju kosovske policije osudila je i Srpska lista, a američko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je razočarano „što je Policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na severu Kosova”, ocenjujući da to zaoštrava tenzije.

Odluka Centralne banke Kosova o u potrebi dinara na Kosovu stupila je na snagu 1. februara i stvorila brojen probeleme Srbima. Od tada su se delegacije Beograda i Prištine u Briselu srele sedam puta u procesu dijaloga kako bi rešili te probleme, ali sastanci su bili neuspešni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari