Marković (DS): Evrointegracija Srbije u zastoju zbog nepostojanja političke volje 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Poslanica Demokratske stranke (DS) u skupštini Srbije Ksenija Marković je danas ocenila da je evropska integracija Srbije u zastoju zbog nepostojanja političke volje za rešavanje „gorućih pitanja poput sistemske korupcije“.

Ona je na sednici Odbora Skupštine za evropske integracije rekla da su nepostojanje slobodnih medija, političkog pluralizma i nepoštovanja prava na drugačije mišljenje „direktno povezani sa opštom korupcijom u društvu“, saopštila je DS.

Na navode ministarke Tanje Miščević da je najveći učinak i napredak ostvarilo Ministarstvo finasija, Marković je ukazala da se najveći problem zastoja evropskih integracije Srbije „ne krije u ispunjavanju normativnih kriterijuma i raznim statistikama, već u nepostojanju političke volje za rešavanje gorućih pitanja poput sistemske korupcije“, piše u saopštenju.

Marković je navela da se „izostanak kontrole sprovođenja javnih nabavki, privatno javnih partnerstava i koncesija i u izveštejima EU navodi kao glavni kamen spoticanja u procesu pridruživanja“.

Pitala je ministarku kako će se u sledeću procenu ispunjavanja kriterijuma EU iz Pregovaračkih poglavlja 23 i 24 (pravosuđe, ljudska prava, slobode i bezbednost) uklopiti hapšenje aktivista i pokretanje postupaka za najteža krivična dela, kao i pravljenje spiskova „nepodobnih“, „samo zato što su učestvovali u ekološkim protestima“.

DS je prenela i da je Marković podsetila da je pored proganjanja aktivista, na delu i medijska hajka na civilni sektor, nezavisne medije i novinare.

Pitala je ministarku koji je njen stav o tome, pošto se, kaklo je ukazala, te iste organizacije civilnog sektora članice Nacionalnog konventa koje Vlada predstavlja kao svoje partnere u procesu evrointegracija.

Marković je konstatovala da Vlada mora da odluči da li su partneri Vlade ili državni neprijatelji.

„Proces evrointegracija Srbije je u nikad većoj krizi i to se ne može prikriti nikakvim statistikama i optimističnim izjavama ministara … vlast nema nameru da Srbije uvede u EU, kao što nema nameru ni da reši problem sistemske korupcije“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari