Martinović: Međuopštinska saradnja od velikog značaja za sistem lokalne samouprave 1Foto: mduls.rs

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je danas da je međuopštinska saradnja od velikog značaja za unapređenje razvoja čitavog sistema lokalne samouprave, a sve u cilju pružanja kvalitetnijih usluga građanima, što je u fokusu celokupne reforme javne uprave, saopštilo je Ministarstvo.

Martinović je na 50. skupštini Stalne konferencije gradova i opština objasnio da osnova za uspostavljanje ovakvog tipa saradnje proističe iz značajnih razlika u kapacitetima jedinica lokalne samouprave i istakao da se udruživanjem gradova i opština otvara prostor i za sprovođenje budućih procesa decentralizacije.

On je rekao da je Ministarstvo kako bi motivisalo loklane samouprave da se udružuju sprovelo tri javna poziva za podršku uspostavljanju ili razvoju postojeće međuopštinske saradnje, u okviru Fonda za međuopštinsku saradnju.

Realizacijom prva dva javna poziva pružena je podrška uspostavljanju međuopštinske saradnje za ukupno 46 jedinica lokalne samouprave, a krajem prošlog meseca okončan je treći javni poziv, naveo je Martinović.

Preman jegovim rečima, poslednjim izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi pitanje međuopštinske saradnje detaljnije je razrađeno, čime su postavljene dobre polazne osnove za razvoj ovog instituta u budućnosti.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je ukazao na značaj snažne saradnje sa drugim lokalnim samoupravama, ali i sa predsednikom Republike, Vladom, ministarstvima, agencijama, javnim preduzećima, preneo je Beoinfo.

„Preko je potrebno da udruženo radimo na razvoju lokalne samouprave u našoj zemlji. Udruživanjem resursa možemo uspešnije da ispunimo očekivanja naših građana, ali i da racionalno upravljamo gradovima i opštinama“, naveo je Šapić.

On je dodao da su ove godine četiri najveća grada: Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac inicirali uspostavljanje bliže neposredne saradnje, u okviru koje možemo da podelimo iskustva i razmenimo praksu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari