Martinović: Vlada Srbije za RTS ne izdvaja nijedan dinar, 900 miliona dinara je za RTV 1foto: Printscreen/Youtube/ParlamentSrbije

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović izjavio je danas da se iz republičkog budžeta za 2023. godinu uopšte neće finansirati rad Radio Televizije Srbije (RTS) kao javnog medijskog servisa, već da je 900 miliona dinara predviđeno za finansiranje isključivo Radio Televizije Vojvodina (RTV).

Martinović je na sednici skupštine Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao da „vlada za finansiranje RTS-a ne izdvaja ni jedan jedini dinar“.

„900 miliona dinara je Zakonom o budžetu za 2023. godinu opredeljeno za RTV, kao drugi javni medijski servis, zato to je RTV ne može da obezbedi redovno funkcionisanje svog poslovnog sistema bez intervencije države“, rekao je Martinović.

On je rekao da predstavnici opozicije imaju pravo da „legitimno otvore pitanje da i želimo ili ne želimo da imamo javne medijske servise“, i podsetio da je RTS do 2000. godine bila javno preduzeće koje je u svom sastavu imalo i RTV, a da je „posle 2000. godine vlast koja je uspostavljena rekla da to nije dobar koncept i da trebaju da budu dva javna medijska servisa“.

„To stanje smo zatekli 2012. godine kada smo došli na vlast. Praksa je pokazala da RTS može da se finansira samo iz taksi i iz komercijalnih prihoda, i da nije neophodna intervencija iz budžeta, ali RTV ne može da se finansira sama, bez pomoći države. Ako mislite da nisu potrebni javni medijski servisi, nemam ništa protiv toga, i da u Srbiji postoje samo komercijalne televizije, to je legitimno“, rekao je Martinović.

On je pozvao poslanika koalicije NADA Veroljuba Stevanovića, koji je kritikovao nameru vlade da u narednoj godini izdvoji još 900 miliona dinara za finansiranje javnih medijskih servisa, preko taksi od 300 dinara koje gradjani plaćaju preko računa za struju, da takav zahtev zvanično iznese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari