Mediji: Kosovska vlada odbila da dostavi Beogradu dokaze o Radoičiću 1foto Miloš Tešić/ATAImages

Kosovska vlada odbila je zahtev Srbije za saradnju u vezi sa slučajem Banjska i obezbeđivanjem dokaza za traženog Milana Radoičića.

Ministarstvo pravde je u odgovoru za Dukagjini saopštilo da smatra da je zahtev Srbije u suprotnosti sa članom 85. stav 1. tač. 1.2 i 1.3 zakona o međunarodnoj pravnoj saradnji u krivičnim stvarima, prenosi KoSSev.

„Takođe, prema zakoniku o krivičnom postupku Kosova, samo pravosudni organi Kosova imaju nadležnost da istražuju i sude slučajeve za koje se tvrdi da su počinjeni na teritoriji Republike Kosovo“, navodi se u odgovoru.

Ministarstvo na čelu sa Aljbuljenom Hadžiju (Albulena Hadxhiu) je pojasnilo da je Srbija prvobitno odbila saradnju o ovom slučaju, pošto su osumnjičeni za teroristički napad u Banjskoj, prema navodima kosovskih vlasti, obučavani u Srbiji.

„Nakon srpskog terorističkog napada u Banjskoj, na osnovu činjenice da su teroristi obučavani u Srbiji, planirali napad iz Srbije, bili tamo naoružavani, došli iz Srbije, nakon napada pobegli u Srbiju, vođa terorističke grupe javno priznao da stoji iza ovog napada, Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo je preko Odeljenja za međunarodnu pravnu saradnju Ministarstva pravde Republike Kosovo podnelo zahtev za uzajamnu pravnu pomoć u Srbiji, putem kojeg je zatražila prikupljanje dokaza“, pojašnjavaju iz ovog ministarstva.

Međutim, Srbija nikada nije odgovorila na zahtev kosovskog specijalnog tužilaštva, od 5. oktobra 2023. godine, upućenog kanalima navedenim u tački 3. važećeg bilateralnog sporazuma.

„Srbija mora da odgovori na zahteve za predaju zločinaca kako bi oni bili izvedeni pred lice pravde u Republici Kosovo. Trebalo bi da se sprovede i međunarodna istraga u vezi sa bazama za obuku terorista na teritoriji Srbije, umešanosti Srbije u finansiranje i snabdevanje terorista oružjem“, zaključuje se u odgovoru Ministarstva pravde.

Hovenijer: Srbija je uputila zvaničan zahtev Kosovu za pravnu pomoć oko Radoičića

Američki ambasador, Džeferi Hovenijer, rekao je juče u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da je Srbija zvanično zatražila od Kosova da im preda sve dokaze o slučaju Banjska kako bi mogli da procesuiraju Milana Radoičića.

Američki diplomata je rekao da se nada da će Kosovo pozitivno odgovoriti na ovaj zahtev kako bi se obezbedilo procesuiranje i odgovornost počinilaca krivičnog dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari