Mediji na Kosovu: Rešenje za uhapšene Srbe do 16 časova ili rano sutra 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Bojan Slavković)

Sudija Osnovnog suda u Prištini Musa Konđelji u postupku protiv R.P. i D.O. je njihovim braniocima, advokatima Dejanu A. Vasiću i Predragu Miljkoviću rekao da će se potruditi da rešenje donesa do 16.00 danas i dodao da će im ono, ukoliko do tada ne bude doneto, biti prosleđeno mejlom ili doneto sutra rano ujutru. Novinarima nije dozvoljen ulazak u sudnicu, prenosi KoSSev pisanje radiokim.net.

Advokat Miljković je kazao da ne postoji nijedan zakonski razlog da saslušanje D.O. i R.P. bude zatvoreno za javnost.

On je to ponovio i na sudu i insistirao da njegovi navodi uđu u zapisnik.

Miljković zastupa D.O. kome se, prema ranije objavljenim informacijama, na teret stavlja krvično delo pozivanje na otpor i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

U međuvremenu, supruzi i sestri R.P. je omogućeno da ga vide. Njegov branilac Dejan A. Vasić nije mogao da odgovori na pitanje novinarke Kim radija koje se delo stavlja na teret R.P.

„Ja bih voleo da mogu da odgovorim na vaše pitanje, jer za 15 godina advokatske karijere na Kosovu nikada nisam video ovakav zahtev za određivanje pritvora. Bukvalno, četiri puta prepisana ista novinarska vest, bez navođenja ijednog svedoka, ijednog dokaza kojim bi to što je tužilac napisao bilo potkrepljeno. Čak, bez jedne jedine reči o tome koja su to konkretna dela koja se mom klijentu stavljaju na teret. Tužilac je uzeo pa prepisao neke vesti koje je na neki svoj način posložio i neki svoj ideološki način argumentovao. Mislim da to nije dovoljno da bi se zasnovala kvalitetna sumnja, čak nije vredno ni novinarske profesije, da se na taj način vesti plasiraju“, rekao je Vasić.

On ima poverenje u postupajućeg sudiju Konđeljija.

„Imam veliko poverenje u postupajućeg sudiju kao dugogodišnjeg profesionalca i jednog od najboljih krivičnih procesualista na Kosovu i očekujem da će on da odbije ovaj predlog Specijalnog tužilaštva i da će eventualno, možda, uz neko određivanje blažih mera da se ovaj predmet reši“, naveo je advokat.

Vasić je dodao da ga ne iznenađuje čekanje na rešenje sudije.

„Sudija je koristio svoje zakonsko pravo da to rešenje, budući da je kraj radnog vremena, možda donese kasnije popodne, ali će najverovatnije biti doneto sutra u ranim jutarnjim časovima“, rekao je on.

Dejan A. Vasić je novinarima rekao da je R.P. izgreban i iscepan, ali u dobrom fizičkom stanju.

„Moj klijent je bio u prvom redu tih protestanata koji su stajali ispred kordona i u jednom momentu se taj kordon razmakao, vojnici KFOR-a su ga uzeli dok je on sedeo na zemlji, uvukli ga u kordon, stavili mu lisice, provukli ga kroz svu onu silu vojske, pregazili ga, izgazili u opštem metežu, bacili pored jednog vozila i da nije bilo prisebnosti jednog kosovskog policajca koji se u tom momentu našao tu, od suzavca koji je pao u njegovoj neposrednoj blizini, njemu je pretilo da se za minut-dva uguši. Njegovo zdravstveno stanje nije u toj meri ozbiljno da bi zahtevalo bilo kakvu lekarsku intervenciju. On je izgreban, odeća mu je poderana itd, ali nije zdravstveno ugrožen“, zaključio je Vasić.

Pripadnici UNMIK-ovog odeljenja za ljudska prava pratili su saslušanje D.O, a kako Kim radio saznaje, pratiće ceo postupak.

Oj jutros se na stotine Srba okupilo ispred zgrada opština na severu Kosova sa zahtevima da se dvojica Srba puste i da se jedinice specijalne kosovske policije povuku sa severa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari