„Dato je zeleno svetlo za opsežnu akciju lova na generala Ratka Mladića, a prvi put se u potragu uključuju i operativci zapadnih obaveštajnih službi. Madić će biti uhapšen već sledeće nedelje, odnosno do 6. juna, kada glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc treba da podnese redovan izveštaj UN o saradnji Srbije sa ovim sudom“. Ovu vest iz anonimnih izvora objavio je 22. maja dnevnik za dijasporu Vesti, čiji je glavni urednik Ratko Dmitrović, poznat iz vremena ratne propagande.

Predskazivanje Mladićevog hapšenja, kao i njegovo ukazivanje, odnosno javno pojavljivanje na utakmicama, nisu bile retke medijske pojave. Ovo drugo bilo je mnogo češće do 2002, kada je ratni komandant VRS poslednji put, po službenoj evidenciji, bio u vojnim objektima u Srbiji, a najslavnije „hapšenje“ dogodilo se u februaru 2006.

„U Srbiji je u toku akcija lociranja odbeglog haškog optuženika Ratka Mladića, saznaje agencija Beta. Betin izvor nije mogao da precizira da li je reč o hapšenju ili o stupanju u kontakt s Mladićem zbog eventualne ponude za njegovu dobrovoljnu predaju“, glasila je inicijalna vest emitovana tog utorka nešto posle pet po podne. Spirala informacija i dezinformacija nastala nakon toga poređena je s kolektivnim adrenalinskim skokom, mačkom koja juri sopstveni rep ili grupom ljudi koja stoji na balvanu u reci, pa kada jednom padne na pamet da počne da trči u mestu, onda svi moraju da kotrljaju. „B92 saznaje iz više nezvaničnih izvora da je Ratko Mladić uhapšen u Srbiji i prebačen za Tuzlu. Mladić bi iz Tuzle trebalo da bude prebačen u Hag. Prema izvorima B92, akcija je počela jutros i završena je tokom popodneva. Šef vladine kancelarije za medije Srđan Đurić dva puta je u toku večeri demantovao informacije o hapšenju Ratka Mladića. Vest je demantovao i portparol Eufora“, glasi jedna od vesti u ovom „kotrljanju“.

„Jedan ministar pričao je svima kako ne zna detalje, ali je te večeri bio uveren da je stvar gotova i da je Mladić uhapšen. Jedan policijski funkcioner te večeri tvrdio je kako je Mladić uhvaćen na planini Cer i prebačen helikopterom u Beograd. Kasnije se korigovao da nije u pitanju Cer, nego Cerak, beogradsko naselje u kome postoji jedna vojna vila u kojoj se smeštaju visoki gosti prilikom poseta Vojsci SCG. Jedino nije objasnio zašto bi u akciji učestvovao helikopter, ako već nije u pitanju Cer nego Cerak. Supruga jednog visokog funkcionera tvrdila je takođe da je Mladić uhapšen u Sremčici, naselju na beogradskoj periferiji, i do tančina opisala tok policijske akcije. Jedan beogradski novinski urednik iste večeri lansirao je vest kako mu je visoki funkcioner BIA doneo zapečaćenu kovertu u kojoj se nalazila informacija o Mladićevom hapšenju, dok je jedan domaći diplomata uveravao sagovornike kako mu je upravo javljeno da je Mladić opkoljen na planini Majevici u Bosni, i kako se pregovara o njegovoj predaji“, pisao je sada ugašeni nedeljnik Evropa, o tome kako se navodno priča o hapšenju razvijala.

Istina, odmah sledećeg dana, 27. februara 2006, britanski Sandej tajms je objavio da su američki pregovarači „prošle nedelje Mladićevoj porodici i telohraniteljima nudili 4,5 miliona evra ako izdejstvuju njegovu predaju“. List je naveo da je Mladić najmanje jedan dan proveo u Beogradu u tajnim pregovorima s predstavnicima administracije SAD i Vlade Srbije. Prema listu, pregovori su propali kada je Mladić, koji je u izuzetno teškom psihičkom stanju, tražio više desetina miliona evra za predaju. Razgovore su navodno komplikovali i Mladićevi zahtevi da se u javnosti ne sme pojaviti njegova slika s lisicama na rukama i da u Hag bude prebačen direktnim letom iz Srbije…

Posle tog februara, i za jedan vikend u martu 2006, i list Danas je najavljivao Mladićevo „sigurno hapšenje“. Priča se nastavila više od četiri godine kasnije – u oktobru 2010. objavljena su u štampi saznanja da je bivši šef BIA Rade Bulatović, svojevremeno dok je bio na toj funkciji, a pre jula 2006, nudio Tužilaštvu za ratne zločine pregovore s najtraženijim haškim beguncem.

„Nikakvih pregovora s Ratkom Mladićem nije bilo i to je vrlo lako ustanoviti. I tada su postojali timovi koji su se bavili saradnjom s Haškim tribunalom. Nije jedan čovek odlučivao o tome, nije jedna stranka odlučivala o tome, iako se na DSS sada svaljuju optužbe zbog nesposobnosti sadašnje vlasti“, rekao je o tome pre dve nedelje bivši premijer Vojislav Koštunica, čiji je Bulatović bio bliski saradnik.

„Nemojte me pitati kada će to biti. Ne znam. To može da se desi i sutra, za mesec, godinu ili dve. Radimo to od početka mandata ove vlade. Da li je tako rađeno u prošlosti, to je drugo pitanje koje ćemo analizirati kada završimo saradnju s Haškim tribunalom“, rekao je o hapšenju Mladića predsednik Srbije Boris Tadić, pre jedva desetak dana, prilikom sastanka s evropskim zvaničnicima, i naglasio da je otkrivanje haških begunaca tehničko i policijsko pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari