Međak otkrio koje uslove EU zaobilazi vlast u Beogradu: Propustićemo istorijsku šansu za članstvo 2030. 1Printskrin RT Balkan

U poslednjih 15 godina nisu iz Brisela dolazili toliko ohrabrujući tonovi kad je u pitanju proširenje. Stvari se ozbiljno ubrzavaju i šansa za proširenje postoji do 2030. Srbija može da je iskoristi, ali pokazuje da to ne želi i da je na putu da propusti (verovatno poslednju) priliku za ulazak, koja se otvorila agresijom Rusije na Ukrajinu, ocenjuje Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Vladimir Međak je u intervjuu za Nova.rs komentarisao boravak poljskog premijera Donalda Tuska prošle sedmice u Srbiji.

„S obzirom na ostale goste tom prilikom, premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa i lidera nemačkih demohrišćana Riharda Merca, ovo je više bio partijski sastanak sa budućim liderima EPP. Ovaj sastanak vidim kao pravljenje plana rada EPP sa Vučićem za narednih 5 godina i tokom poljskog predsedavanja Savetom u prvoj polovini 2025.“

Upitan da komentariše posetu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Srbiji prošle sedmice, Međak je dao ocenu koja se tiče generalno odnosa Srbije i EU.

Međak otkrio koje uslove EU zaobilazi vlast u Beogradu: Propustićemo istorijsku šansu za članstvo 2030. 2
foto: M.A./ATAImages

„Moram da istaknem da u poslednjih 15 godina nisu iz Brisela dolazili toliko ohrabrujući tonovi kad je u pitanju proširenje. Ono je opet došlo visoko na listu prioriteta EU. Stvari se ozbiljno ubrzavaju i šansa za proširenje postoji do 2030. Srbija može da je iskoristi, ali pokazuje da to ne želi. Čini mi se da je Srbija na putu da propusti (verovatno poslednju) priliku za ulazak, koja se otvorila agresijom Rusije na Ukrajinu. Sadašanja situacija me mnogo podseća na odnos Srbije prema EU integracijama 1990. godine. Crna Gora kaže „Evropa sad“, kao Slovenci 1990. „Europa zdaj“, a mi im se smejemo, saplićemo ih i pričamo kako su to sve gluposti. Ponašanjem iz 1990. smo došli u 2024. kad gledamo Sloveniji, Hrvatskoj i Rumuniji u leđa sa velike udaljenosti. Može se desiti da za 20 godina tako gledamo u leđa Crnoj Gori.

Skoro usvojena Reformska agenda Srbije odlaže najbitnije, a za vlast nepopularne mere, za kraj 2027. tj. izvan mandata Vlade i predsednika i izostavlja ključne stvari tj. sankcije Rusiji i raskidanja ugovora kojima se zaobilaze javne nabavke sa Kinom i Rusijom. Iz toga zaključujem da naše namere nisu iskrene“, rekao je Međak u intervjuu za Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari