Međunarodni kontekst primorava Vučića na pozitivnu kampanju 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Međunarodni kontekst pogoršan ratom u Ukrajini i pritiscima na Srbiju primorava Vučića na pozitivnu kampanju kako bi se prosečan birač vezao za njega usled kontrasta između ratom ugroženog sveta i nade koju on nudi, kaže za Danas politikolog Mladen Medalj, upitan u kom pravcu će krenuti kampanja SNS nakon što su predložili svog lidera za predsedničkog kandidata.

Članica Predsedništva SNS Ana Brnabić saopštila je danas posle sednice ovog strabnačkog tela da je Aleksandar Vučić, kandidat SNS i koalicione liste „Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve“ za predsednika Srbije 3. aprila.

Ona je između ostalog navela i da je cilj naprednjaka istorijski rezultat i pobeds au prvom krugu.

– Vučićeva kampanja je odavno krenula, ako je ikada i prestala. Ostalo je još mesec dana do izbora i to vreme će biti iskorišćeno za utezanje partijske vojske SNS na terenu. Međunarodni kontekst pogoršan ratom u Ukrajini i pritiscima na Srbiju primorava Vučića na pozitivnu kampanju kako bi se prosečan birač vezao za njega usled kontrasta između ratom ugroženog sveta i nade koju on nudi. Očekujem da vidimo još uveravanja građana da smo bezbedni i opskrbljeni i da bi Vučićev poraz mogao sve to da dovede u pitanje. Ovo posebno u slučaju pojačanih pritisaka iz EU da se Srbija pridruži sankcijama protiv Rusije, što bi objektivno bilo najveći izazov za Vučićevu kampanju – naveo je Mrdalj.

Kako dodaje, Vučićev najveći strah je ulazak u drugi krug, odnosno manje od 50 odsto glasova u prvom krugu, što bi vodilo ujedinjavanju opozicionih glasova i opozicionih kontrolora.

– Ukoliko EU bude čekala do 3. aprila da izvrši značajniji pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, to će biti jedino ukoliko se Vučić obaveže da će sankcije uvesti nakon izbora. Ukoliko se to ne desi, možemo očekivati da će i EU početi da tupi oštricu sankcija protiv Rusije, što znači stabilizaciju Vučićeve vlasti bez značajnog ometanja od strane EU – zaključuje Mrdalj.

Podsetimo, juče su svoje kandidature predali kandidati koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ Zdravko Ponoš i Miloš Jovanović, kandidat koalicije „Nada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari