Medojević: Nakon promene vlasti formirati Agenciju za istrage, po uzoru na FBI 1Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Pokret za promene snažno se zalaže da se, nakon promene vlasti u Crnoj Gori, formira posebna Agencija za istrage, po uzoru na FBI u SAD, poručio je lider partije Nebojša Medojević.

On je, kako prenosi RTCG, rekao da bi ta nova institucija bila sastavljena od profesionalaca, uz tehničku, materijalnu i kadrovsku pomoć iskusnih istražitelja iz SAD i Italije.

“Ta agencija treba da ima ovlašćenja da samostalno vodi istrage za najteža krivična dela iz organizovanog kriminala i korupcije”, naveo je Medojević.

Agencija bi bila opremljena najsavremenijom tehnikom za kriminalistiške istrage, sopstvenim forenzičkim centrom, sistemom za presretanje elektronskih komunikacija i tajni nadzor, specijalnom jedinicom operativaca koja će vršiti hapšenja osumnjičenih, kao i posebnom opremom i vozilima.

“Agencija mora imati obučene stručnjake za finansijsku forenziku i okrivanje pranja novca kroz bankarske i nebankarske transakcije. Uz pomoć instruktora iz FBI i DEA i italijanskih agencija mora imati obučene operativce za specijalne istražne tehnike, koje obuhvataju i specijalne tajne operacije ubačenih agenata u kriminalne organzacije”, navodi Medojević.

Agencija, kako dodaje, mora imati i posebnu kontraobaveštajnu službu i efikasnu unutrašnju kontrolu, koja će preventivno sprečavati infiltriranje mafije u njen rad.

“Uz jasnu političku volju, dobre plate i bonuse, pripadnici te Agencije imaće status od najvećeg mogućeg državnog značaja, jer će raditi posao od najveće državne važnosti za spas Crne Gore od smrtonosnog zagrljaja mafije”, zaključio je Medojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari