Vučić na svečanoj akademiji: Srbija neće dati svoju slobodu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da Srbija neće dati svoju slobodu, neće se odreći svojih nacionalnih interesa i biće uvek uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, kao i na svakom drugom mestu gde su mu prava ugrožena.

Na svečanoj akademiji povodom ovodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, Vučić je istakao da takav stav, ipak, nije poziv na sukobe.

„Mi želimo da Balkan bude region mira i stabilnosti“, naveo je Vučić i dodao da je Srbija pokazala svoju spremnost na kompromis.

Vučić na svečanoj akademiji: Srbija neće dati svoju slobodu 2
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Srbije istakao je i da „nema poluslobode, polunezavisnosti i polusamostalnosti“.

Ističući važnost sećanja na one koji su Beogradu pomogli da se izbori za svoju slobodu Vučić je rekao i da je danas uputio predlog da jedna od ulica u Beogradu dobije ime po Nikolaju Nikitoviču Kravcovu.

Kravcov je bio poručnik Crvene armije i prema Vučićevim rečima, imao je 24 godine kada je položio svoj život u odbranu i za slobodu Beograda i Srbije. Vučić je istakao da je najvažnija pouka koju Beograd i Srbija treba da izvuče nakon 75. godina od povratka svoje slobode, upravo ta da sloboda nema cenu.

Deo svog izlaganja, kao poruku ruskom narodu i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, Vučić je izgovorio i na ruskom jeziku.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev istakao je neophodnost očuvanja sećanja na pobedu protiv fašizma i na one koji su je izvojevali i za nju položili svoje živote.

Vučić na svečanoj akademiji: Srbija neće dati svoju slobodu 3
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

„Ništa iz te borbe ne sme da se zamaskira ili zaboravi“, poručio je Medvedev. On je uputio čestitke povodom Dana oslobođenja Beograda, koji je, kako je napomenuo, praznik koji svi zajedno slavimo. Najavio je i da će tim povodom sutra u Moskvi biti upriličen vatromet.

Svoja sećanja na borbu i na oslobodilački poduhvat izneo je i nekadašnji borac Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić. „Naše prijateljstvo sa ruskim narodom je večno i neuništivo“, rekao je Duplančić.

Svečana akademija u Sava centru bila je kulturno istorijsko podsećanje na tekovine i sve žrtve borbe protiv fašizma. Svečanosti su prisustvovali i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije.

Među zvanicama bili su i patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i ratni veterani.

Vučić na svečanoj akademiji: Srbija neće dati svoju slobodu 4
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Na svečanosti je prikazan dokumentarni film „Put pobedee“. Deo programa bile su i prigodne pesme koje su izveli ruski vojni hor ansambl „Aleksandrov“, umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i hor Narodnog pozorišta u Beogradu.

Vučić: Odnosi Srbije i Rusije najjači u poslednjih nekoliko decenija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je ranije večeras da su odnosi Srbije i Rusije najjači u poslednjih nekoliko decenija i da se ta saradnja razvija u svim oblastima, pre svega u trgovini, kao i da Srbija u političkom smislu uvek može da računa na Rusiju.

On je istakao da je velika čast što je premijer Rusije Dmitrij Medvedev u Srbiji na dan proslave 75 godina od kada su Crvena armija i Partizani oslobodili Beograd.

„Danas predstavljamo snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije. Nećemo dozvoliti da se istorija preinači“, rekao je Vučić i zahvalio Rusiji što Srbiju tretira kao ravnopravnu i prijatelja.

Vučić na svečanoj akademiji: Srbija neće dati svoju slobodu 5
Foto: FoNet/TV

Posle potpsivanja međuvladinih sporazuma sa Rusijom,Vučić je istakao važnost trgovinskih odnosa i u tom kontekstu pomenuo i sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom trgovinskom unijom, koji će biti potpisan sledećeg petka.

Najavio je da će taj sporazum doneti mnogo više posla. On je rekao da trgovinska razmena dve zemlje raste i da je ove godine razmena bila viša od dve milijarde evra, kao i da Srbija najviše poljoprivrednih proizvoda izvozi u Rusiju i da on iznosi 350 miliona evra godišnje.

Vučić je dodao da će Srbija u Rusiju izvoziti 90.000 litara vinjaka i da će od toga mnogi živeti.

„Oni će moći da probaju srpski vinjak, 90.000 litara srpskog vinjaka, a ja mislim da je taj vinjak mnogon bolji od brojnih i različith vrsta francuskog konjaka… Samo se vi meni smejte, ja sam sasvim ozbiljan kada to govorim“, rekao je Vučić.

Istakao je da trgovinski razmena Srbije i Rusije raste i da se taj trend nastavlja.

Ruski pemijer Medvedev naglasio je da niz potpisanih sporazuma, kao i oni koji se tek očekuju, dokazuju poverenje između dve zemlje.

„To su konkretni dogovori, dogovori koji će doneti zaposlenje“, rekao je Medvedev. On je dodao da Srbija i Rusija jako prisno sarađuju u različitim sferama. Rusija, kako je rekao, s mirom posmatra postupke koje Srbija sprovodi u procesu evopskih integracija.

Medvedevu ikona, Vučiću knjiga i vina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski premijer Dmitrij Medvedev razmenili su večeras poklone. Kako je prenela agencija Sputnjik, Vučić je Medvedevu poklonio ikonu Svetog Arhanđela Mihajla.

Vučić na svečanoj akademiji: Srbija neće dati svoju slobodu 6
Foto: FoNet/AP

Ikona je naslikana temperom na dasci, a na njoj je lik Arhanđela Mihajla Pobedonosca koji kopljem ubija zlo.

Vučić je na poklon dobio knjigu, kao i ruska vina.

Medvedev je srpskom predsedniku poklonio knjigu „Jugoslavija: Istorija, politika, kultura“, iz 1930. godine.

Reč je o zbirci članaka koje su napisali istaknuti predstavnici jugoslovenskog društva, nauke i umetnosti na ruskom jeziku, za ruski auditorijum, dovoljno širok u to vreme zbog emigracije posle Oktobarske revolucije.

Vlade razmenile više sporazuma

Vlade Srbije i Rusije razmenile su večeras više sporazuma, među kojima je i sporazum i sporazum o vraćanju Srbiji list Miroslavljevog jevanđelja, koje je u vlasništvu Rusije.

Vučić na svečanoj akademiji: Srbija neće dati svoju slobodu 7
Foto: FoNet/ MGSI

Ministri i predstavnici dve vlade raznenili su i sporazum o osnivanje kulturno informativnih cenatara, o modernizaciji železničke pruge ka Crnoj Gori, kao i sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Srbiji.

Danas su razmenjeni i sporazumi u oblasti prosvete, zaštite bilja, privrede i inovacija, među kojima je i sporazum o izgradnji centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacija. Razmenjen je i ugovor o saradnji carina dve zemlje.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas, u okviru posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, sporazum o nastavku modernizacije barske pruge.

„Sa Ruskim železnicama do sada smo modernizovali oko 200 kilometara pruga u Srbiji. Danas potpisanim sporazumima krećemo u nove projekte vredne 230 miliona evra, koji će se finansirati iz novog ruskog kredita za železnicu“, rekla je Mihajlović.

Medvedev u Skupštini: Cenimo što Srbija nije uvela sankcije Rusije

„Želimo stabilan Balkan i saradnju sa svim zemljama na Balkanu“, rekao je Medvedev ranije danas u obraćanju u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je i pre deset godina bio u Srbiji, dodajući da su i tada odnosi bili na visokom nivou, prijateljski, ali i da se u usponu i karatekriše ih međusobno veliko razumevanje.

„Visoko cenimo da Srbija nije uvela sankcije Rusije uprkos velikim pritiscima“, rekao je Medvedev.

On je najavio da će 25. oktobra u Moskvi biti premijerka Srbije Ana Brnabić kako bi se potpisao sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koja funkcioniše na ravnopravnim osnovama, ostvarujući pragmatične interese članica.

Vučić na svečanoj akademiji: Srbija neće dati svoju slobodu 8
Foto: NS

Govoreći o Evropskoj uniji, on je rekao da ne treba zemljama nametati izbor između Istoka i Zapada, već im prepustiti da postupaju u skladu sa svojim sopstvenim interesima.

On je rekao i da je Rusija zainteresovana za partnerski odnos sa EU, zasnovan na obostranom poštovanju.

Brnabić i Medvedev položili vence na Spomen-groblju Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu

Premijeri Rusije i Srbije Dmitrij Medvedev i Ana Brnabić razgovarali su danas u Beogradu o daljem jačanju političkih odnosa i strateškog partnerstva dve zemlje, kao i o produbljivanje saradnje u svim oblastima, saopštio je ured srpske premijerke.

Vučić na svečanoj akademiji: Srbija neće dati svoju slobodu 9
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„Potvrda dobrih odnosa je i to što će danas biti potpisan veliki broj važnih sporazuma o saradnji, čime se realizuju dogovori postignuti tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu početkom godine“, navodi se u saopštenju.

Ana Brnabić istakla je da je Srbija zahvalna Putinu na pozivima koje je uputio predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Rusiju do kraja godine, kao i na pozivu da učestvuje na svečanostima povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu u maju sledeće godine, i istakla da je to velika čast za Srbiju i potvrda savezništva i prijateljstva.

„Zahvalni smo Ruskoj Federaciji na čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na podršci protiv članstva tzv. Kosovo za članstvo u međunarodnim organizacijama“, rekla je ona i dodala da je Srbija posvećena nastavku dijaloga u cilju kompromisnog rešenja.

Vučić na svečanoj akademiji: Srbija neće dati svoju slobodu 10
Foto:Fonet

Brnabićeva i Medvedev razgovarali su o predstojećoj poseti predsednice Vlade Srbije Moskvi, tokom koje će biti potpisan sporazum Srbije i Evroazijske ekonomske unije o slobodnoj trgovini.

Premijeri su razgovarali i o projektima saradnje u oblasti energetike i infrastrukture. Započeta je izgradnja gasovoda na teritoriji Srbije od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom koji zajednički sprovode JP Srbijagas i Gazprom, a u toku je i projekat rekonstrukcije i modernizacije otvorene pruge na deonici Stara Pazova-Novi Sad.

Vučić na svečanoj akademiji: Srbija neće dati svoju slobodu 11
Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Razgovarali su i o realizaciji Ugovora za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture Srbije, kao i jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji, ukupne vrednosti 230 miliona evra.

Brnabićeva i Medvedev istakli su i važnost negovanja antifašističkih vrednosti koji su temelj moderne Evrope i poštovanja velikog broja žrtava srpskog i ruskog naroda u borbama za slobodu tokom Drugog svetskog rata, dodaje se u saopštenju.

Ruski premijer je potom sa premijerkom položio vence na Spomen-groblju Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Vučić: Umećemo sami da čuvamo Srbiju

Vučić na svečanoj akademiji: Srbija neće dati svoju slobodu 12
Foto:Fonet

– Srbija će nastaviti da štiti svoju slobodarsku tradiciju i umećemo sami da sačuvamo svoju zemlju, svoje nebo i svoje ljude, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle prikaza sposobnosti Vojske „Sloboda 2019“, organizovane povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Ocenjujući prikaz, kome je prisustvovao i premijer Rusije Dimitrij Medvedev, sa „vrlo dobro“, Vučić je pripadnicima Vojske Srbije zahvalio za sve što čine za svoju zemlju i istakao da uvek treba da se štite naše slobodarske vrednosti i tradicije. Dragi gosti, oficiri, podoficiri i vojnici, ocenjujem vaš prikaz, vežbu, trud i rad sa „vrlo dobro“, rekao je Vučić, završavajući svoje obraćanje sa „živela sloboda i nezavisnost Srbije“.

U svečanom defileu učestvovali su i ratni veterani, kojima je Vučić zahvalio za sve što su učinili za svoju otadžbinu, posebno pre 20 godina. Na prikazu, kome je prisustvovalo državno rukovodstvo Srbije, kao i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, učestvovalo je više od 2.400 pripadnika Vojske, sa više od 100 bobenih i neborbenih sistema i 25 vazduhoplova.

Učesnici su bili iz svih brigada Kopnene vojske i Specijalne brigade, naoružani i opremljeni po projektu „1500+“, kao i pripadnici vazduhoplovstva sa avionima Supergaleb, Orao i Mig-29 i helikopterima Gazela, Mi-8, Mi-17v i H145M. Pripadnici Specijalne brigade demonstrirali su akciju prepada na teroriste, koji su zaposeli objekte infastrukture, i uništenje njihove grupe, a potom su prikazane akcije borbenog traganja i spasavanja, kao i vazduhoplovna vatrena podrška jedinicama kopnene vojske.

U defileu posle vežbe pored bine sa gostima proletela su i dva helikoptera ruske vojske Mi-35, koji su doleteli za ovu priliku, a ispred je bio parkiran tenk T-72, takođe iz ruskih oružanih snaga, čija donacija je najavljena. Ispred bine su bila postavljena četiri novodobijena helikoptera – tri ruska Mi-17V i Erbasov H-145N. U defileu su učestvovala i oruđa i bobena vozila kojima je Vojska Srbije opremljena, kao i onim koji treba da budu uvedena u naoružanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari