Mere EU udar na ekonomiju Kosova: Šteta se meri stotinama miliona evra 1foto EPA PHOTO EPA/ANJA NIEDRINGHAUS/hh .

Usled mera EU, važni projekti vredni stotine miliona evra ostali su nerealizovani više od godinu dana na Kosovu, piše RTK live. Ekonomisti zbog toga strahuju od upozorenja o novim sankcijama, navodeći da bi to bio dodatni ogroman udarac za privredu.

U vreme kada se najavljuju nove mere protiv Kosova, one koje je pre godinu dana preduzela Evropska unija, već su nanele štetu ekonomiji.

Ona iznosi više stotina miliona evra, a najviše su oštećena preduzeća.

„Nismo imali priliku da iskoristimo mnoge projekte koje nudi Evropska komisija i razne organizacije. Vrednost ovih projekata ide do 300 miliona evra“, kaže Ljuljzim Rafuna, predsednik Privredne komore Kosova, prenosi Kosovo online.

Međutim, Kosovska poslovna alijansa ističe da vrednost finansijske štete može dostići i do 600 miliona evra.

„Isključivanje Kosova iz različitih fondova EU može rezultirati gubitkom od oko 600 miliona evra. Ako nastavimo da budemo sankcionisani, Kosovo rizikuje da bude isključeno iz svih mehanizama finansijske podrške“, izjavio je Agim Šahini, predsednik Alijanse.

Projekti koji su planirani ovim sredstvima, po oceni stručnjaka iz te oblasti, doprineli bi uređenju infrastrukture, tretmanu otpadnih voda i reformama u administraciji.

Pored finansijske štete, procenjuje se da je narušen i imidž Kosova pred stranim investitorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari