Merkelova i Makron mogu da ubrzaju pregovore 1Foto FoNet TV FoNet

Predstojeći bilateralni susreti predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom ovog vikenda u Parizu, te činjenica da će u glavnom gradu Francuske u isto vreme boraviti i kosovski predsednik Hašim Tači, mogu da dovedu do toga da se dijalog Beograda i Prištine „pomeri s mrtve tačke“.

To ocenjuju za Danas diplomate i analitičari, komentarišući predstojeću proslavu stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, na kojoj će se okupiti svetski lideri, i preksinoćnu rundu briselskih pregovora Vučića i Tačija, završenu bez konkretnih rezultata.

Izvori iz diplomatskih krugova navode da je „veoma važno“ što će se Vučić sastati sa Makronom i Merkel, kao i da je najavljena mogućnost njegovog razgovora sa Tačijem u Parizu. „Očigledno je da briselska administracija, predvođena posrednicom u pregovorima Federikom Mogerini, nije dovoljno efikasna u pokušajima da se približe stavovi Beograda i Prištine, tako da rešenja treba tražiti i u razgovorima sa najuticajnijim političarima, kao što su francuski predsednik i nemačka kancelarka. Ipak, ne treba se nadati da će biti postignuto neko čudo u Parizu“, smatraju diplomate.

Politikolog Boban Stojanović kaže za Danas da je „siguran da je Merkelova tražila sastanak sa Vučićem kako bi ubrzala dijalog jer je očigledno da se usporilo“.

– Nemačka kancelarka će tražiti da se sve ubrza, samo je pitanje koliko će, pre svega Vučić, ali i Tači uspeti da „kupe“ vremena i dokle da odlažu. Vučić najviše ima problem sa crkvom i javnim mnjenjem u Srbiji, što pokazuju istraživanja objavljena u poslednjih nekoliko dana – Demostat i Cesid. Sigurno će predsednik Srbije tražiti još vremena na račun novih odluka iz Prištine, a videćemo da li će Merkelova i Makron pristati na to, konstatuje naš sagovornik.

Igor Novaković, član Saveta za inkluzivno upravljanje, ocenjuje za Danas da je „ovde na potezu, pre svega, Priština, koja je unilateralno prekršila pravila Cefte povećanjem tarifa na uvoz robe iz Srbije, i kako vidimo, sada zahteva „beli šengen“ u zamenu za nastavak dijaloga“.

– Potreban je konstruktivan pristup i Nemačke i Francuske obojici lidera, kao i samoj Vladi Kosova, pošto očigledno postoji određeni nesklad između politika koje sprovode Tači i Vlada, smatra sagovornik Danasa.

Lavrov: Propali napori EU

Propali su napori EU u posredovanju između Beograda i Prištine jer je Priština odbila da realizuje sve dogovore koji su do sada postignuti, ocenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, preneo je portal Sputnjik. On je kazao da „nastojanje Prištine da formira sopstvenu vojsku predstavlja najgrublje kršenje Rezolucije 1244, pored toga, Prištinu na to pritiskaju spolja, a pre svega iz SAD“. Predsednik Vučić sastao se juče u Beogradu sa potpredsednikom ruske vlade i kopredsednikom Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Ruske Federacije Jurijem Borisovom, sa kojim je razgovarao o pripremi posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru 2019. Sagovornici su razgovarali o nizu dokumenata koji će biti potpisani tokom posete Putina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari