MI - Glas iz naroda upozorava na loše zdravstveno stanje haškog osuđenika Radovana Karadžića 1Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG

Pokret Mi glas iz naroda upozorio je na društvenoj mreži „Iks“ na loše zdravstveno stanje haškog osuđenika i prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića koji izdržava doživotnu kaznu u engleskom zatvoru „Vajt“.

„Loše vesti o Radovanu Karadžići, prvi predsednik Republike Srpske povređen u britanskom zatvoru“, objavili su iz „Mi glas iz naroda“ i uz to podelili tekst režimskih Novosti.

Radovan Karadžić povređen je prilikom nekoliko gubitaka svesti u engleskom zatvoru „Vajt“, rekla je za Novosti njegova ćerka Sonja Karadžić Jovičević.

Karadžić je u poslednjih šest dana nekoliko puta gubio svest i prilikom padova povredio je glavu, kuk, rebara, i oba ramena, navela je njegova ćerka.

Ona je istakla da je njegovo zdravstveno stanje sve ozbiljnije i požalila se na neadakvatan pristup prema Karadžiću.

Istakle je da mu je potrebna hitna stručna lekarska pomoć, te da mu je život svakodnenvo, kako je rekla, ugrožen.

Karadžić je, navela je, i u aprilu imao ozbiljne zdravstvene probleme, ali je izostala adekvatna lekarska pomoć, kao ni adekvatna terapija.

Novosti pišu i da su Karadžićevi advokati poslali desetine dopisa sa primerima i dokazima „kontinuirane torture, kojoj je Karadžić izložen gotovo tri godine“ predsednici Mehanizma za krivične sudove u Hagu Grasijeli Santana.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove izrekao je 2019. godine pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću na doživotnu kaznu za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Sudija je tada rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja i osudio ga na doživotni zatvor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari