Vučić u Nišu, a o tome "nema pojma": Konstituisana skupština Medijane, jedine opozicione opštine u Srbiji 1Konstituisanje SO Medijana: Foto D. Alihodžić

Jedno je vladanje, drugo je služenje. Mi smo ovde da služimo građanima i javnom interesu, na ograničeni period, na koji su nam građani dali poverenje, rekao je Miloš Bošković, novoizabrani predsednik Skupštine gradske opštine Medijana, u kojoj od danas, a nakon 12 godina, na vlasti neće biti Srpska napredna stranka sa svojim saveznicima.

Nekoliko kilometara dalje, predsednik Srbije i osnivač SNS Aleksandar Vučić svečano je promovisao dva kapitalna objekta, tvrdeći da nije došao u Niš da medijski zamaskira konstituisanje skupštine u jedinoj opštini u Srbiji u kojoj je na junskim lokalnim izbrima pobedila opozicija a ta pobeda joj „priznata“.

„Nisam imao pojma da je danas konstitutivna sednica“, kazao je Vučić, upitavši pred novinarima svoje saradnike- „zašto mu nisu rekli da je to danas“.

„Mi imamo problem sa nedostatkom kvalitetne javne debate, koja je skoro ugušena, i kojoj nisu okrenuti ni republička vlast ni mediji. Mnogo je etiketiranja, prozivki, vređanja, optužbi. Zaboravlja se da je za demokratsko društvo posebno važan otvoren razgovor, pogotovu ako sagovornici nisu međusobno saglasni i ako misle različito. Skupština opštine Medijana biće pozitivan primer za Srbiju- pokazaće da možemo međusobno da se poštujemo i razgovaramo normalno, pa bismo voleli da takav primer slede i drugi“, govorio je Bošković u Skupštini opštine Medijana, nekako u isto vreme dok je Vučić tvrdio da „nema pojma“ da se to dešava.

Vučić u Nišu, a o tome "nema pojma": Konstituisana skupština Medijane, jedine opozicione opštine u Srbiji 2
Miloš Bošković: Foto D. Alihodžić

Bošković  je obećao još nešto što se ne viđa poslednjih godina u Srbiji- da će insistirati na ravnopravnosti i podjednakom tretmanu svih odbornika na sednicama Skupštine opštine ma kojoj političkoj opciji pripadali.

„Ovo je istorijski dan za grad Niš, u kojem je u opštini Medijana, nakon 12 godina došlo do promene vlasti. Evo, sve se desilo na najnormalniji i najbolji mogući način, u duhu demokratije. Pokazali smo da promena vasti može da se desi mirnim putem uz pomoć glasačkih listića, i da nije kraj sveta. Dosadšnja vladajuća većina u Nišu i Srbiji mora da se uči da je promena vlasti normalna, da će nakon toga ponovo izaći sunce“, rekao je dr Dragan Milić, osnivač istoimene grupe građana, koji je i nosilac i prvi na toj listi u ovoj opštini.

Vučić u Nišu, a o tome "nema pojma": Konstituisana skupština Medijane, jedine opozicione opštine u Srbiji 3
Dragan Milić: Foto D. Alihodžić

On je kazao da je prethodna vlast imala veliki problem- morala je da sluša naloge svojih politkomesara iz Beograda, od toga ko će dobijati tendere do podele funkcija, ali da toga u Medijani više neće biti.

„O Medijani ćemo se dogovarati isključivo u Medijani. Daće bog da opozicija formira vlast i na nivou grada Niša, gde su građani glasali za promenu vlasti, pa da sve to bude bolje, pristojnije i pravednije“, kazao je dr Milić.

Vučić je, pak, nekoliko kilometara dalje svojom izjavom, samo naizgled pozitivnom, zapravo poručio novoj vlasti u Medijani da joj neće biti lako.

Vučić u Nišu, a o tome "nema pojma": Konstituisana skupština Medijane, jedine opozicione opštine u Srbiji 4
Aleksandar Vučić: Foto Screenshot/TV Pink

„Znate li kolika je moja radost samo da sagledam te rezultate koje će oni da naprave. Da mi narod kaže za šest meseci ili godinu dana kakve su to rezultate u opštini Medijana napravili. Oni će za Medijanu sigurno da urade mnogo toga, i sigurno će da dovedu puno investitora“, rekao je on.

Pritom je ponovio da je njegov dolazak u Niš povodom otvaranja terminalne zgrade na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ i polaganja kamena temeljca za pogon kompanije „Ariston“ planiran „dva meseca“.

Njemu, kazao je, nije potrebno „skretanje pažnje ni sa čega“, pa ni sa formiranja ove opštine.

„Ovo je veliki dan za Niš i za celu Srbiju, a ne za jednu opštinu“, rekao je povodom investicija koje je „svečano“ podržao.

Otvaranje terminalne zgrade na niškom aerodromu je, inače, najavljivano za sutra, 24. avgust, ali je juče oko 13 časova na sajtu Predsednika Srbije objavljeno da će se to dogoditi danas pre podne, u isto vreme kada se konstituiše opština Medijana.

Njeno konstituisanje zakazano je za 10 časova, a Vučić je tada prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije „Ariston“.

Dok se skupštinska sednica u Medijani zahuktavala, prešao je na aerodrom „Konstantin Veliki“, gde je u 11 časova prisustvovao ceremoniji otvaranja nove terminalne zgrade.

On je poslednji put boravio u Nišu 6. jula, kada je obišao radove na železničkoj obilaznici, koje finansira Evropska unija, i tada najavio da će „za deset do 15 dana“ doći ponovo, na ova dva ceremonijalna događaja.

Nije zaboravio tom prilikom da saopšti da je „zadovoljan“ rezultatom koalicije oko SNS, čiji je nosilac svih izbornih listi, na lokalnim izborima u Nišu 2. juna, a da je njegov lični rejting „na istorijskom maksimumu“.

U Skupštini opštine Medijana, koja broji 27 odbornika, koalicija oko SNS osvojila je 11 mandata, GG „Dr Dragan Milić“ osam, koalicija „Biramo Niš- Biramo Medijanu“ šest i „Ujedinjeni- Nada za Niš“ dva mandata.

Medijana, koja se u delu javnosti nakon junskih lokalnih izbora naziva i „jedinom slobodnom opštinom u Srbiji“, ima više od 85.000 stanovnika i jedna je od najvećih u Srbiji.

 

Ko su izabrani funkcioneri

Predsednik Skupštine opštine Medijana Miloš Bošković je programer, građanski aktivista i bivši narodni poslanik.

Nosilac je i prvi na listi „Biramo Niš- Biramo Medijanu“.

Za njegovog zamenika izabran je Dragan Maslaković, diplomirani mašinski inženjer zaposlen u JKP Mediana.

On je sa liste GG „Dr Dragan Milić“.

Za sekretara Skupštine opštine postavljen je Miodrag Grujović, diplomirani pravnik, nekadašnji sudija i bivši javni izvršitelj, koji je bio predstavnik koalicije „Biramo Niš“ u Gradskoj izbornoj komisiji.

Za ova kadrovska rešenja glasalo je svih 16 odbornika iz opozicije, a 11 odbornika koalicije oko SNS bilo je protiv.

Šta su obećali

Predstavnici opozicije su ranije kazali da će njihovo upravljanje opštinom Medijana biti drugačije od prethodnog, i da će se to „odmah videti“.

Oni su kazali da će najpre sprovesti racionalizaciju onih radnih mesta koja su otvorena po partijskoj liniji a nisu potrebna građanima, i biti transparentni u svemu što rade.

Kazali su da su njihovi prioriteti borba protiv korupcije i partokratije.

To im, svakako, neće biti lako, s obzirom da su nadležnosti gradskih opština male, a one u velikoj meri finansijski i na druge načine zavise od Grada i Republike, u kojima su na vlasti naprednjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari