Branimir Nestorovićfoto Antonio Ahel/ATAImages

Poslanička grupa „Mi snaga naroda“ ocenila je danas da su na stanje u Srbiji presudno uticale posledice svetskih ratova, nasilni raspad Jugoslavije, bombardovanje Srbije bez saglasnosti UN i međunarodna satanizacija i hermetička izolacija Srbije duga 1.273 dana, a u tim događajima presudnu ulogu imala je Nemačka, a ne Evropska unija (EU).

Na taj način ta poslanička grupa je reagovala na izjave šefa Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Mihaela Rota da je EU napravila mnogo grešaka u vezi sa Zapadnim Balkanom, da su nemački parlamentarci zabrinuti za stanje u Srbiji, da se u Srebrenici desio i genocid da su reakcije na usvajanje Rezolucije o Srebrenici bile sramotne.

Poslanička grupa „Mi snaga naroda“ podsetila je i da je Rot ocenio da pokretanje pitanja o Jasenovcu liči na skretanje pažnje i da ne vidi svetlu budućnost Zapadnog Balkana bez priznavanja zločina, sećanja na žrtve i bez pomirenja.

Istaknuto je da su u raspadu Jugoslavije, izolaciji i bombardovanju Srbije zapaženu ulogu imali nemačkih kancelari i ministri Hans-Ditrih Genšer, Helmut Kol, Klaus Kinkel i Gerhard Šreder, što nije dozvoljeno Poveljom UN, Helsinškom poveljom i Ustavom Nemačke.

Da li je genocid kada se izvrši agresija na druge države i kada se pobije tridesetak miliona građana tih država, ili je genocid kada se sukobe dva plemena sa oko milion ubijenih, ili je genocid kada se na teritoriji jedne opštine – nad vojno sposobnim licima – dogode zločini, koji se nisu pominjali tokom pripremanja i zaključivanja Dejtonskog sporazuma, a ni mesecima nakon toga, upitala poslanička grupa „Mi snaga naroda“.

Ocenjeno je da je stvar ličnih utisaka to da li su „sramotne“ reakcije u Srbiji u vezi sa usvajanjem Rezolucije o Srebrenici.

Zalaganje Nemačke podržalo je 84 od 193 članice UN, što je presedan, jer su dosadašnje odluke donošene konsenzusom, istakla je Poslanička grupa „Mi snaga naroda“.

Navedeno je da Generalna skupština UN nije bila ovlašćena da usvoji Rezoluciju o Srebrenici bez prethodne saglasnosti Saveta bezbednosti UN i da Predsedništvo Bosne i Hercegovine (BIH) nikada nije donelo odluku u vezi sa tom rezolucijom, niti je bilo koga ovlastilo da u ime BiH podnosi predlog sporne Rezolucije ili da u ime BiH za nju glasa.

Pokretanje pitanja o Jasenovcu, gde je ubijeno do 100 puta više Srba nego muslimana u Srebrenici, ne liči nam kao skretanje pažnje, ali otvara pitanje zašto Jugoslavija, Srbija, Nemačka ili Ruanda nisu pokretali i to pitanje, saopštila je poslanička grupa „Mi snaga naroda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari