"Mi" traži od vlade da odbaci zahteve Rio Save 1foto: R.Z./ATAImages

Poslanička grupa „Mi snaga naroda“ zatražila je danas od Ministarstva zaštite životne sredine Srbije da odbaci zahtev Rio Save za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja iskopavanja litijuma na životnu sredinu, jer nije zakonit.

Juče je istekao rok od 15 dana, koliko je trajao javni poziv Vlade zainteresovanim licima da izvrše uvid u sadržinu osporenog zahteva, kao i rok za predaju predloga i sugestija, a u roku od deset dana očekuje se odluka Ministrstva o tom zahtevu, podsetila je u saopštenju poslanička grupa „Mi snaga naroda“.

Smatrajući da je zahtev Rio Save suprotan članu 12. Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, „Mi snaga naroda“ navodi da bi to domaće društvo – da bi imalo status zakonitog nosioca projekta „Jadar“, moralo da ima zaključen koncesioni ugovor sa Vladom Srbije o eksploataciji litijuma i bora, a bilo je upoznato sa zakonskim obavezama koje je i prihvatilo.

Poslanička grupa „Mi snaga naroda“ podsetila je da je kompaniji Rio Tinto ta obaveza bila poznata još 16. februara 2006. godine, kada su tadašnji ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov i regionalni predstavnik kompanije Rio Tinto Nenad Grubin potpisali Ugovor o davanju koncesije za geološka istraživanja i eksploataciju rude borit u Jarandolskom basenu, u Baljevcu.

Umesto nepostojećeg koncesionog ugovora, društvo Rio Sava Eksplorejšn predalo je Ministarstvu za zaštitu životne sredine rešenje Ministarstva rudarstva i energetike, navedeno je u saopštenju.

Grupa „Mi snaga naroda“ navodi da čak i da postoji koncesioni ugovor, zahtev Rio Sava Eksplorejšn bio bi nezakonit jer Ministarstvu nije dostavljen „Glavni idejni projekat“ kao osnovni akt za izradu „obima i sadržaja“ Studije, već je dostavljen „Izvod iz Studije izvodljivosti podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora Jadar“ Rudarsko-geološkiog fakulteta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari