Mickoski i Kurti: Incident na skopskom aerodromu s predsednicom Kosova neće uticati na odnose 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Hristijan Mickoski i Aljbin Kurti, ocenili su danas da nedavni pokušaj pretresa na skopskom aerodromu predsednice Kosova Vjose Osmani neće narušiti odnose Skoplja i Prištine.

Mickoski i Kurti su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skoplju posle sastanka u Vladi Severne Makedonije, rekli da očekuju novi impuls za međudržavne odnose.

Kurti je rekao da će „zvanični izveštaj posle odgovarajuće istrage u potpunosti i detaljno rasvetliti incident koji se dogodio 2. avgusta u VIP salonu na skopskom aerodromu sa predsednicom Osmani da bismo razumeli šta se dogodilo i da se ovakve situacije nikada više ne ponove“.

To je „nesumnjivo bio teško iskustvo“ za Osmani Sadriu, koja je putovala s porodicom i dve male ćerke, rekao je on i podsetio dsa su vlasti Severne Makedonije i njeni političari su izrazili žaljenje.

Na pitanje o tome da li samtra da je slučaj s Osmani bio „provokacija usmerena prema Kosovu“, Kurti je rekao da to nije zvaničan stav kosovskih vlasti i dodao da „treba da težimo istini, a ne tenzijama“.

Ocenio je da Severna Makedonija i Kosovo imaju dobre bilateralne odnose zasnovane na zajedničkim vrednostima i sa posebnim osvrtom na evropske integracije, saradnju u svim oblastima.

„Želimo dobrosusedske i evropske odnose i kao države i kao nacije. Radićemo zajedno sa novom vladom ; (u Skoplju) na jačanju dalje bilateralne saradnje zasnovane na poverenju i obostranim interesima“, rekao je Kurti.

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski je ponovio da se na aerodromu Skoplja kojim uparvlja turska kompanija TAV, primenjuju međunarodni standardi koji važe i za sve „VIP osobe“, ali je izrazio žaljenje zbog događaja s Osmani.

„Sledeći put će mi biti lično zadovoljstvo da je dočekam (Vjosu Osmani) kao domaćin na aerodromu i budem s njom dok ne napusti Skoplje kako bi se izbegao ovakav incident“, rekao je Mickoski.

Premijer Severne Makedonije je istakao da su „dobrosusedski odnosi dvosmerna ulica“ i da ;“želimo da imamo izuzetno plodne i iskrene dobrosusedske odnose“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari