Mihajlović: Na Kosovu trenutno nema ravnopravnih sagovornika, pa ni mogućnosti za dijalog 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Sindikalni aktivista Zoran Mihajlović ocenio je da bi, po pitanju Kosova, sporazum u ovom trenutku bio više kapitalucaja i predaja, nego pozitivan rezultat za ljude koji tamo žive, dok Zajednicu srpskih opština vidi kao utopiju kojom vlast u Srbiji pokušava da zavara narod na Kosovu da će mu biti bolje.

On je u FoNetovom serijalu razgovora Kosinus konstatovao da „stvarno nema logike praviti referendum o delu teritorije na kojem trenutno nemate vlast“.

Na Kosovu trenutno nema ravnopravnih sagovornika, pa zato ni mogućnosti za dijalog, rekao je Mihajlović, koji je i sekretar Sveza samostalnih sindikata Srbije.

„Dokle god je jedna strana privilegovana i ima mogućnosti da radi to što radi, da sprovodi svoje zakone i da pravi neku svoju državu na tom prostoru i da pritom bude privilegovana od stranih sila koje učestvuju u tome, jednostavno mislim da to nije realno“, objasnio je Mihajlović.

On ne vidi šansu ni u međunarodnoj konferenciji, jer je međunarodna zajednica „manje-više“ priznala nezavisnost Kosova i teško da sada može da bude neutralna.

Mihajlović smatra i da po pitanju Kosova zamrznuti konflik već dugo traje, a da je situacija sve lošija.

„Propustili smo mnoge prilike, mnoge šanse u prethodnom periodu da nešto stvarno uradimo i da probamo da sačuvamo makar deo teritorije“, ocenio je Mihajlović.

Srbi kao narod svoju budućnost treba da vide u Evropskoj uniji, istakao je on, ali je napomenuo i da su tradicija i značaj Kosova neodvojivi deo srpskog naroda.

„Ako bismo baš morali da biramo između EU i Kosova – to je Kosovo“, opredelio se Mihajlović.

Po pitanju stolice za Kosovo u Ujedinjenim nacijama, on smatra da se treba boriti do kraja da se to ne desi, ali se pribojava da je ta borba već izgubljena.

Rizik od sukoba na Kosovu postoji i to je večito žarište, upozorio je Mihajlović i predočio da „Srbija trenutno nije u stanju da vodi bilo kakav rat ili neki veći sukob većeg obima“.

On, međutim, predviđa da će se dešavati sporadični sukobi na delu Kosova i da će to uvek biti problem, bez obzira na to koliko vremena bude proteklo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari