Mihajlović: Strateško partnerstvo sa SAD i kancelarija za saradnju potrebni zarad još boljih odnosa 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prisustvovala je danas u Narodnoj skupštini prezentaciji istraživanja “Odnos građana Srbije prema SAD”, koju je organizovao Kongres srpsko-američkog prijateljstva (KSAP).

Mihajlović, koja je i kopredsedavajuća Savetodavnog odbora KSAP, ovim povodom je istakla da je ovo istraživanje drugačije od svih prethodnih, jer smo svi tu zbog građana i sve ono što država radi kroz bilateralne političke i ekonomske odnose vidi se po tome šta građani misle.

„Puno toga se promenilo u Srbiji u prethodnom periodu. Srbija je danas politički stabilna i ekonomski mnogo jača zemlja, otvorena za investicije i saradnju. Sa SAD imamo nekoliko potpisanih sporazuma, u infrastrukturi i realizaciji investicija, ali mislim da je izuzetno važno da sa SAD imamo i poseban dokument o strateškom partnerstvu. Takav sporazum imamo sa Ruskom Federacijom, Kinom, Italijom, Francuskom, Azerbejdžanom, UAE i nema nijednog razloga da ga nemamo i sa SAD, jer je to krovni dokument koji će nam pomoći da odnose podignemo na još viši nivo. Saglasna sam sa stavovima građana da nam je potrebna posebna kancelarija za bolje odnose sa SAD, da i narednih 140 godina ti odnosi budu još bolji i uspešniji”, rekla je ona, a prenosi pres služba ministarstva.

Gabrijel Eskobar, zamenik ambasadora SAD u Srbiji, izjavio je da je za njih Srbija važna zemlja i partner.

“Naša politika je da nastavimo da produbljujemo odnose sa Srbijom na svim nivoima, ne samo ekonomskim. Srbija je za nas važna zemlja i partner, oduvek smo imali dobre istorijske odnose. Važno je da nastavimo da ih unapređujemo. Hvala potpredsednici Vlade i poslaniku Marinkoviću na prilici da danas učestvujem na ovom događaju”, rekao je Eskobar.

Vladimir Marinković, narodni poslanik i jedan od osnivača KSAP, rekao je da je reč o velikom istraživanju sprovedenim u decembru prošle godine.

“Narodna skupština, kao i predsednik Srbije i Vlada Srbije žele da dalje unaprede bilateralne odnose sa SAD. Naš krajnji cilj je stvaranje strateškog partnerstva. Potpisivanje Vašingtonskog sporazuma prošle godine je ključno za naše odnose. Ohrabruje činjenica da je i državni sekretar Entoni Blinker izjavio da će nova američka administracija nastaviti sa sprovođenjem ovog sporazuma”, rekao je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari