Mihajlović: Vučićeva poseta Sarajevu je poseta budućnosti 1Zorana Mihajlović Foto: MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je za RTS da je predstojeća poseta predsednika Aleksandra Vučića Sarajevu veoma važna i ukazala je da je Srbija centar regiona i da pruža oslonac drugim državama u regionu.

Mihajlović je rekla da posetu Vučića Sarajevu vidi kao korak ka boljem povezivanju. Navela je da će mnogo tema biti na stolu od investicija do povezivanja. Podsetila je na projekat mosta Ljubovija-Bratunac i dodala je da se čeka BiH da završi sve što je potrebno. Podsetila je i na Vučićev predlog o auto-putu Beograd-Sarajevo i istakla je da je Srbija otvorena i da želi da razgovara.

Istakla je da moramo da mislimo o budućnosti i poručila je da posetu Vučića Sarajevu vidi kao „posetu budućnosti“.

„Srbija je stabilna u svakom smislu i tu stabilnost može da pruži ostalim zemljama u okruženju“, rekla je Mihajlovićeva.

Dodaje da je potrebno da se razgovara o boljem životu i da se pokaže jasna poruka da svi hoće da žive bolje i da „hoćemo da se povezujemo i da ceo region napreduje“.

Govoreći detaljnije o auto-putu Beograd-Sarajevo, Mihajlovićeva je rekla da je Srbija spremna i da ima studije izvodljivosti. Kaže da unutar BiH mora doći do dogovora a da je predlog Srbije da se razmotre sve predložene rute i da se urade studije izvodljivosti i da onda BiH odluči koja će biti ruta za taj put.

„Putevi su iznad svake politike, važni su za svakog građanina“, istakla je Zorana Mihajlović.

Komentarišući to što BiH nije potpisala Ugovor o transportnoj zajednici, potpredsednica Vlade je rekla da je šteta što to BiH nije učinila ali je navela da je to unutrašnje pitanje te zemlje. Kako kaže, Srbija je omeđana mnogim granicama i svaki put ili pruga koji pređe preko Srbije mnogo znači za razvoj.

Govoreći o predloženom zakonu o rodnoj ravnopravnosti ministarka je rekla da je zakon pisan dve godine. Poručuje da to nije feministrički zakon već zakon za bolji položaj žena jer su one manje zastupljene na svim pozicijama.

Navela je da zakon ima široki društveni konsenzus, da su ga podržala sva ministarstva osim jednog (Ministarstvo rada) i da su sva druga tela dala pozitivno mišljenje.

Ona kaže da nije razumela šta su zamerke tom zakonu i poručila da je Srbija spremna i da je to dobar zakon – „zakon budućnosti“.

Komentarišući incident kada je jedno vozilo preseklo kolonu u kojoj je bio predsednik Vučić na Topčiderskoj zvezdi, poručila je da je važno da nadležni istraže sve.

Kaže da je nekako postalo normalno da se napada predsednik, a s druge strane, ako bi se nešto slično desilo nekim drugim političarima i partijama, „mislim da bi to bilo 20 dana u medijima“.

„Institucije treba to da istraže od početka pa do kraja“, navela je Mhajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari