Mihajlović:Dogovor o zajedničkim projektima 1Foto: FoNet/Ministarstvo GSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas, posle sastanka sa premijerom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, da će se raditi projektna dokumentacija za brze saobraćajnice Novi Sad-Zrenjanin i Zrenjanin-Beograd

Kao i da bi radovi na izgradnji Žeželjovog mosta trebalo da budu završeni u novembru.

Mirović i Mihajlović su na sastanku u pokrajinskoj vladi u Novom Sadu razgovarali o daljoj realizaciji projekata u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja na teritoriji AP Vojvodine, dogovorenih na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i pokrajinske vlade, saopšteno je iz Ministarstva.

„Kada se sabere vrednost svih projekata o kojima smo govorili, koje smo pokrenuli i radimo na teritoriji Vojvodine u naredne dve godine, taj iznos je 1,2 milijarde evra. Toliko će Vojvodina imati investicija i novca u putevima i u železnici“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je precizirala da će protokol koji se odnosi na zajedničke aktivnosti u vezi sa realizacijom projekta brzih saobraćajnica Novi Sad-Zrenjanin i Zrenjanin-Borča biti potpisan u narednih desetak dana. Takođe je istakla da cena izrade projektno-tehničke dokumentacije iznosi oko 3,5 miliona evra i da je pokrajinska vlada spremna da učestvuje u njenom finansiranju.

Mihajlović je rekla da se može očekivati da bi prvi radovi

na izgradnji dela Fruškogorskog koridora mogli da počnu početkom 2018. godine, na deonici za koju je završena dokumentacija i gde se uskoro kreće sa eksproprijacijom.

„Razgovarali smo i o železničkom saobraćaju. Najveći procenat putnika koje prevozi „Srbija Voz“ – 85 odsto – je na teritoriji Vojvodine i to je saobraćaj kome pridajemo posebnu važnost. Hoćemo maksimalno da pomognemo i zbog toga je većina novih vozova i lokomotiva na teritoriji Vojvodine“, zaključila je Mihajlović.

Mirović rekao je da će za izradu projektne dokumentacije za buduće brze saobraćajnice od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Borče, odnosno Beograda biti potpisan i odgovarajući protokol, kojim će biti precizirane zajedničke aktivnosti sa Vladom Srbije, sa tačno utvrđenim obavezama, njihovom dinamikom i nosiocima konkretnih zaduženja.

„Kao što smo zajednički gotovo priveli kraju pripremu projekta Fruškogorskog koridora od Novog Sada do Rume, tako ćemo i na ove dve važne deonice biti potpuno spremni sa projektnom dokumentacijom, da sa završetkom Koridora 10 i Koridora 11, i Vojvodina konkuriše, i zajednički sa Vladom Srbije u budućnosti pristupi izgradnji ove dve velike trase puta“, rekao je Mirović.

On je posebno istakao da radovi na završetku izgradnje Žeželjevog mosta, konačno, nakon velikog angažovanja potpredsednice Mihajlović, teku nesmetano i da se sa velikom dozom izvesnosti kraj 2017. godine može definisati kao rok završetak njegove izgradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari