Mihajlović sa korejskim ambasadorom o unapređenju saradnje u oblasti energetike 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Republike Koreje u Srbiji Li Đeungom o ekonomskim odnosima dve zemlje, a posebno je naglašena mogućnost intenziviranja saradnje u energetskom i rudarskom sektoru.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, tema razgovora bilo je i učešća korejskih kompanija u izgradnji novih energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore.

„Političke odnose trebalo bi da prati i bolja ekonomska saradnja, posebno u oblasti energetike. Usvojili smo četiri nova zakona koja su u skladu sa najvišim EU standardima. Imamo novi Zakon o korišćenju OIE, prvi put u Srbiji, koji je jako važan i koji predstavlja osnovu za novi investicioni okvir. Postoji dovoljno prostora da saradnju u ovoj oblasti podignemo na viši nivo. Takođe, novost u našem zakonodavnom okviru je i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, što je jedan od stubova naše energetske politike“, rekla je Mihajlović.

„Projekte koje sprovodimo u oblasti unapređenja energetske efikasnosti realizujemo zajedno sa međunarodnim institucijama. U toku je i izrada najvažnijih strateških dokumenata – nove strategije razvoja energetike i integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku. Naša vizija je da osiguramo energetsku bezbednost i omogućimo klimatski neutralan razvoj Srbije, jer zelena agenda predstavljaju novu šansu za privredni rast. Otvoreni smo za razgovore o svim energetskim izvorima, uključujući i nuklearne elektrane”, dodala je ministarka.

Iz kabineta ministarke navode i da je Li Đeung, ambasador Republike Koreje, rekao da je Srbija odlična destinacija za investicije korejskih kompanija i da postoji interesovanje za rad na srpskom tržištu. On je izrazio saučešće povodom nesreće u rudniku „Soko“ u kojem je stradalo osam rudara.

„Molim Vas da prenesete moje saučešće i porodicama stradalih rudara. Pratio sam sve što se dešavalo tog dana i cenim Vašu brzu reakciju i činjenicu da ste odmah otišli u rudnik i što ste garantovali i obezbedili podršku porodicama. To pokazuje koliko ste Vi i Vlada Srbije odgovorni i čast mi je da mogu da predstavljam svoju zemlju u Srbiji. Mi smo se opredelili za to da budemo karbonski neutralna zemlja, pored OIE, oslanjamo se i na nuklearnu energiju, a u toj oblasti Republika Koreja je jedna od najjačih zemalja u svetu i mislim da možemo da sarađujemo i u tom sektoru, kao i u energetici uopšte, jer postoji zainteresovanost naših kompanija za srpsko tržište“, rekao je ambasador.

Na sastanku je razgovarano i o procesu energetske tranzicije, unapređenju energetske bezbednosti i nezavisnosti u gasnom sektoru, značaju modernizacije energetske infrastrukture, kao i uticaju krize na energetiku na globalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari