Noćas u ponoć u Poljskoj je okončana devetodnevna nacionalna žalost, proglašena nakon katastrofe aviona kod Smolenska (Rusija) u kojoj je 10. aprila poginuo predsednik Leh Kačinjski, njegova supruga i 95 članova državne delegacije. Predsednički par juče je sahranjen u Krakovu.

Od danas počinju i sahrane ostalih poginulih, premda dvadeset osoba još nije identifikovano u forenzičarskom postupku koji traje u Moskvi.

Poljski analitičari podvlače ogroman odjek tragedije u svetu. Pogrebna ceremonija bila je top tema u medijima, a neki internetski portali i velike televizijske stanice (poput Bi-Bi-Sija) imale su direktne prenose. U Londonu na Trafalgar skveru sahrana je praćena preko video bimova. Među prisutnima bio je i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband, čija majka ima duboke poljske korene. Miliband je sa princom Čarlsom trebalo da bude u Krakovu, ali je njihov odlazak – kao i odlazak velikog broja drugih državnika – omela vulkanska prašina sa Islanda koja je prekinula avionski saobraćaj.

Medvedev uprkos vulkanskoj prašini

Ističe se, međutim, činjenica da je uprkos vulkanskom oblaku u Krakov u nedelju popodne doleteo ruski predsednik Medvedev. Na tome su mu zahvalili poljski zvaničnici, među njima najdirektnije – u svojoj homiliji u Katedrali Blažene Marije – kardinal Dziviš, koji je vodio euharistijsku misu, rekavši da odnos koji su Rusi pokazali u ovoj tragediji budi nadu i mogao bi doprineti zbližavanju ruskog i poljskog naroda, koji su se dramatično udaljili nakon masakra u Katinskoj šumi pre sedamdeset godina. Sličnu je poruku uputio i maršal Sejma i vršilac dužnosti predsednika, Bronjislav Komorovski. Uzgred, Komorovski je na licu mesta, u Krakovu, prihvatio poziv Medvedeva i 9. maja biće u Moskvi na proslavi 65. godišnjice pobede nad fašizmom.

Šansu da se nastavi otopljavanje rusko-poljskih odnosa – koje su započeli premijeri Donald Tusk i Vladimir Putin – vidi i vodeća poljska javna figura Adam Mihnjik, glavni urednik dnevnika Gazeta viborča. U komentaru „Nešto je zatreperilo u našim srcima“, uz napomenu da je naslov jedan poznati ruski stih, Mihnjik ukazuje na to da u odnosima sa istočnim susedima kroz istoriju nije uvek dominirala obostrana mržnja nego je bilo i dobrih momenata. Ukazao je sa poljske strane na Mickijeviča, a sa ruske na Hercena i Solženjicina, koji su u svoje vreme nalazili tačke dodira dva naroda. Mihnjik drži da saosećanje koje su Rusi demonstrirali tokom ove tragedije, i pokazano razumevanje za značenje koje ona ima za Poljake, zaslužuju da se kaže: Hvala, braćo Rusi.

Medvedev je u Krakovu bio na sličnim pozicijama. Tragedija može zbližiti ljude i narode, kazao je. Na aerodromu, pred povratak u Moskvu, sinoć je ponovio da je za katinski zločin odgovoran Staljin i njegova kamarila, i da je to ruska pozicija o ovome kotroverznome događaju koja se ne menja i neće menjati.

Sakašvili i Sejdiu u Krakovu

Upravo kad se avion Medvedeva spremao za poletanje, javili su poljski mediji, sletao je gruzijski predsednik Sakašvili, veliki lični prijatelj poginuloga poljskog predsednika. Doputovao je preko Rima, ali nije poznato koji su vazdušni prostori bili otuda prohodni. Stigao je na kraj ceremonije, kad je ružičasti alabasterni sarkofag predsedničkog para polagan u kriptu maršala Pilsudskoga ispod Srebrnog zvona na Vavelu.

I to ko je došao na sahranu, a ko nije imalo je svoja tumačenja i ocene. Češki predsednik Klaus, koji je iz Praga u Krakov doputovao vozom, izjavio je da je začuđen činjenicom da iz Brisela niko nije došao (Rompuj i Barozo su otkazali). Razumem to što nisu došli predstavnici Kanade ili Australije, kazao je, ali ne i to što nema nikoga iz Unije. Ako smo jedno onda takvi treba i da budemo, zaključio je Klaus.

Zapaženo je da je – slično Medvedevu – vulkansku prašinu ignorisao i nemački predsednik Keler, koji je, doduše, doleteo helikopterom, niskim letom ispod oblaka.

Iz našeg regiona na sahranu u Krakov stigli su rumunski, slovenački, mađarski i albanski predsednik, ali i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. (Kačinjski je bio protiv nezavisnosti Kosova). Predsednik Srbije Boris Tadić tek je juče ujutru obavestio da zbog suspenzije avionskog saobraćaja ne ide. U poljskom protokolu njegovo ime nije ni vođeno na listi gostiju. Naprotiv, figuriralo je ime Vuka Jeremića, koji, koliko se zna, nije putovao u Krakov. Prisustvovao je ambasador Srbije u Varšavi Rajko Bogojević, ali opet ne u kapacitetu Tadićevog izaslanika, nego u okviru prisustva diplomatskog kora.

Najzad, američki predsednik Obama uputio je venac belih i crvenih ruža, i pismo za poljski narod. Očekivan je do poslednjeg časa, ali nije probio prirodnu barijeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari