Mijačić nakon ukidanja viza: Ovo je veliki dan za Srbe na Kosovu 1foto FoNet Milica Vučković

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić kaže da je potpisivanje odluke o ukidanju viza za nosioce pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava veliki dan za Srbe na Kosovu.

“Današnjim potpisom predsednice evropskog parlamenta Roberte Mecola i predsedavajućeg Saveta ministra za evropska pitanja Mađarske Janoša Boka, stavljena je tačka na ukidanje viza za pasoše Koordinacione uprave”, navei je Mijačić na društvenoj mreži “X”.

Savet EU je 22. jula ove godine doneo odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa Kosova, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU, a Evropski parlament je 23. aprila, na predlog Nemeca, izglasao viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa Kosova.

Srbi sa Kosova koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, bili su jedini kojima je i dalje bila potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima Kosova ukinute vize od 1. januara ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari