Mijačić: Ne očekujem neke obrte u stavu Rusije prema kosovskom problemu, ali kriza će trajati 1Foto: Medija centar

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) Dragiša Mijačić ocenio je danas da ovom trenutku ne očekuje neke „dramatične obrte“ u odnosu Srbije i Rusije i u stavu Rusije da je Kosovo deo Srbije, kao posledicu dešavanja sa Ukrajinom, ali „ulazimo u dugoročnu krizu u kojoj niko ne zna kako će izgledati kraj“.

„U međunarodnim odnosima sva dešavanja su međusobno povezana. Otuda ovo priznanje Rusije dve pobunjeničke teritorije u Ukrajini će svakako izazvati veliki potres na međunarodnoj sceni i imati uticaj i na Balkan“, rekao je Mijačić za Betu, na pitanje da li Rusija može da promeni stav prema kosovskom problemu, nakon što je priznala Donjeck i Lugansk, koji je i koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35.

Prema njegovim rečima, „mnogo toga zavisi od držanja Srbije“, uz konstataciju da je predsednik države Aleksandar Vučić izjavio da će Srbija pokušati da bude u što većoj meri neutralna.

Ali, naglasio je, „bojim se da će u jednom trenutku pritisak sa strane zapadnih partnera i od Rusije biti veoma velik da se Srbija odredi prema ovom problemu“.

„Najbitnije je da ne dođe do ratu u Ukrajini sa nekim mnogo većim posledicama. U tom slučaju, verujem da bi se karte potpuno drugačije pomešale i da bi pritisak na Srbiju bio izuzetno velik da se odredi“, ocenio je Mijačić.

On je naveo da nije bilo nekog velikog potresa u međunarodnoj zajednici kada je Rusija priznala otcepljene teritorije od Gruzije – Abhaziju i Južnu Osetiju, ali „kad je u pitanju Ukrajina ulog je mnogo veći, tako je izuzetno bitno da li će doći li ne do rata“.

Takođe je podsetio da posle izbora u Srbiji slede razgovori Beograda i Prištine, od kojih se očekuje neki konkretan rezultat, ali, ocenio je, to može da se poremeti u zavisnosti šta će se dalje dešavati na relaciji Ukrajina – Rusija.

Sve vesti vezane za krizu na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari