Mila Popovićfoto FoNet Milica Vučković

Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović izjavila je danas da samo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zavisi da li će u Beogradu do kraja godine biti održani vanredni gradski izbori.

Popović je agenciji Beta kazala da je Vučić „slagao“ Beograđane kada je prošle godine u aprilu obećao raspisivanje vanrednih izbora u roku od šest do devet meseci.

Podsetila je da je na prethodnim izborima 70.000 Beograđana više glasalo za promenu gradske vlasti i da je Vučić priznao da aktuelna vlast u glavnom gradu nema legitimitet.

„Gradski izbori mogu da se raspišu nakon ostavke gradonačelnika Aleksandra Šapića ili njegove smene u Skupštini grada. U svakom slučaju, samo od Aleksandra Vučića zavisi da li će u Beogradu do kraja godine biti održani vanredni gradski izbori“, ocenila je ona.

Na pitanje Bete, da li je izvesnije da Šapić podnese ostavku ili da bude smenjen, Popović je kazala da je Šapić već jednom odbio da da ostavku posle „afere Kentkart“.

„Očekivali smo da će Šapić da podnese ostavku kada je šef njegovog kabineta snimljen u pokušaju da namesti tender za firmu ‘Kentkart’. Napisali smo mu blanku ostavku, ali je on odbio da potpiše. Pre toga, na zahtev opozicije održana je vanredna sednica Skupštine grada gde se raspravljalo o Šapićevoj smeni zbog lošeg upravljanja gradom, međutim, odbornička grupa SNS-a je sačuvala Šapića tako što uopšte nije glasala pokazujući time da nisu ni za ni protiv Šapića, ali da im odgovoara uništavanje Beograda“, kazala je Popović.

Upitana da li na raspisivanje vanrednih izbora u Beogradu mogu da utiču poremećeni odnosi unutar SNS-a, Popović je kazala da su Beograđani već deset godina taoci SNS vlasti.

„Problem je što Beograđani sada treba da budu i taoci međusobnih odnosa Vučića i Šapića. Jedino rešenje za izlazak iz sadašnje političke krize je raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora“, istakla je ona.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je rekao danas da svaki ozbiljan čovek mora uvek biti spreman da izađe na izbore, ali, kako je dodao, videće se da li će ih biti u Beogradu.

On je kazao novinarima da ozbiljan čovek mora da pravi dugoročne planove, „a ne u skladu s trenutnom političkom situacijom“.

Opozicija traži da se do kraja godine održe vanredni parlamentarni i beogradski izbori.

Iz SNS-a je poručeno da će izbora biti, ali nije rečeno kojih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari