Milan Đurić predložen za gradonačelnika Novog Sada: Opozicija tvrdi da će gradom svakako nastaviti da upravlja brat predsednika 1(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Odbornici u Skupštini Novog Sada danas će glasati o izboru gradonačelnika i članova Gradskog veća, a Srpska napredna stranka je za novog prvog čoveka grada predložila Milana Đurića koji je i do sada obavljao ovu funkciju.

U Novom Sadu izbor gradonačelnika više liči na sastanak konklave nego na praznik demokratije i dolazak na najvažniju gradsku funkciju čoveka kojeg je izabrala većina građana na javnim izborima.

Milan Đurić nije bio istaknut ni kao kandidat gradonačelnika tokom izbora, nije bio čak ni prvi na listi, to mesto je zauzela doktorka Vesna Turkulov.

Kada su izbori završeni i kada je koalicija oko SNS-a dobila 45 od 78 ruku, nastalo je ćutanje. Niko iz redova vlasti nije želeo da komentariše ko bi mogao da bude novi gradonačelnik.

Prošla je i konstitutivna sednica u istom tonu i počeo je rok od 30 dana da se izabere novi lordmer.

Pa i danas pred sednicu, iako je po okupljenim funkcionerima iz Gradske kuće bilo jasno da će na njoj da se bira prvi čovek grada, predlog o izboru gradonačelnika nije stizao, a već je bilo prošlo deset sati i vreme kada je sednica zakazana.

Nešto posle deset, Dina Vučinić, nova predsednica Skupštine grada, izašla je pred novinare i obnarodovala da SNS želi da na ovom mestu nastavi „politiku kontinuiteta“ i kandiduje pravnika Milana Đurića.

Iako je u svom predlaganju Đurića više hvalila sadašnjeg premijera i bivšeg gradonačelnika Vučevića, nazvavši ga „najboljim u istoriji Novog Sada“, Vučinić je izrazila očekivanja da će nova energija i novi ljudi u Gradskom veću postići možda i bolje rezultate od „brilijantnog Vučevića“, no sudeći po njenom obraćanju, za tako nešto je ostavila malo prostora.

Milan Đurić predložen za gradonačelnika Novog Sada: Opozicija tvrdi da će gradom svakako nastaviti da upravlja brat predsednika 2
Foto: Danas/A. L.

– Milan je bio gradonačelnik od 2022. godine, obavljao je funkcije i člana Gradskog veća za propise, a bio je i zamenik gradonačelnika. On je nasledio najboljeg gradonačelnika, ali imao je i najbolju praksu radeći sa Vučevićem. Mislimo da on treba da nastavi posao, njegova blaga narav ima apsolutno tačnu viziju kako treba da izgleda Novi Sad – rekla je Vučinić.

Ona je dodala da opozicija nema razloga da negoduje, jer je materijal sa predlogom biranja novog gradonačelnika predat odbornicima kako to nalažu poslovnik i propisi.

Đurića je kao najkompetentijeg da vodi grad predstavila i doktorka Vesna Turkulov. Na pitanje novinara zašto je onda ona bila prva na listi, a ne Đurić, zbog čega se njeno ime dovodilo u vezu sa ovom funkcijom, Turkulov je napomenula da biti nosilac liste ne mora da znači i da ste kandidat za gradonačelnika.

– Moja lična, ali i zajednička želja je da gospodin Đurić nastavi da vodi ovaj grad – rekla je Turkulov.

Opozicija za Đurića nije imala mnogo lepih reči. Kako je rekao Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, užasno je nekokrektno i protivno svakoj političkoj i pravnoj kulturi da odbornici nisu dobili materijal za izbor gradonačenika i tako priliku da se spreme za sednicu.

– Izborom Milana Đurića jasno je da se u politici SNS kada je u pitanju Novi Sad ne menja ništa. Od njega se očekuje disciplina i poslušnost i on je kao i Miloš Vučević, trijumf bezličnosti. Biraju ga ne zato što je natprosečan, nego što je prosečan, ne biraju ga da donosi nego da realizuje odluke. On je naličje, a lice novosadske vlasti su Andrej Vučić i Zvonko Veselinović koji će i ubuduće nastavljati da upravljaju gradom – rekao je Novaković.

Miran Pogačar iz Građanskog pokreta Bravo ističe da su Milana Đurića poredili sa dekorom i jedino što ume da kaže je „da“ svojim nalogodavcima.

Milan Đurić predložen za gradonačelnika Novog Sada: Opozicija tvrdi da će gradom svakako nastaviti da upravlja brat predsednika 3
Veljko Krstonošić, foto: Danas/A. L.

– Jedini zadatak koji se od njega očekuje je da sprovede projekat izgradnje Novog Sada na vodi, čemu ćemo se mi kao opozicija usprotiviti. A koliko je povrenje u Đurića i SNS govore prazni rafovi vode u prodavnicama. Građani ne veruju lokalnoj vlasti niti jednu reč – rekao je Pogačar.

Veljko Krstonošić iz Demokratske stranke rekao je da svako ko bude izabran nastaviće politiku devastacije Novog Sada.

– Novi Sad je značajno zagađeniji, bitno nezdraviji i poprilično nebezbedniji grad nego što je bio pre 12 godina kada je SNS došla na vlast. Ono što je najgore SNS je unela nasilje u politički život i mi ne možemo da podržimo kandidata kojeg predlaže koruptivna, nasilna i kriminaliziovana stranka – dodao je Krstonošić.

Đurić: Novosadska vlast uči od Vučića

Milan Đurić je prvih nekoliko minuta za govornicom predstavljajući svoj program iskoristio da pohvali predsednika Aleksandra Vučića, ali i kritikuje one kojima je „cilj rušenje države“.

– Novosadska vlast uči od Aleksandra Vučića. Nastavljamo sa razvojem radne zone Sever II, nastavljamo izgradnju i modernizaciju komunalne infrastrukture. Cilj od koga ne odustajemo već 12 godina je ravnomeran razvoj Novog Sada. Prosečna plata i zaposlenost je na istorijski najvišem nivou. Novi Sad postao centar IT industrije u regionu – rekao je Đurić.

Najavio je i rad prijemne kancelarije u kojoj će biti formiran tim iskusnih službenika koji će slušati probleme koji građani imaju i pokušati da ih reše. Obaveštenja o funkcionisanju kancelarije biće objavljena sa sajtu grada.

– Radićemo na unapređenju ambijenta za otvaranje novih i pomaganje malih i srednjih preduzeća. Turizam je ogromna i velika razvojna šansa za dalji razvoj Novog Sada. Naša vizija za Novi Sad je da je on najbolje mesto za život u regionu – dodao je on.

Nekada najveći kritičar naprednjaka postao zamenik gradonačelnika

Zamenik gradonačelnika biće Đurađ Jakšić predsednik novosadskog odbora Srpske radikalne stranke, ali i do sada najžešći kritičar vlasti naprednjaka u Novom Sadu, za koju je govorio da sa njom „ni u ludilu“ neće sarađivati.

– Izvršiteljska i građevinska mafija caruju Novim Sadom od kako je za gradonačelnika izabran Miloš Vučević – govorio je nekada Jakšić za skupštinskom govornicom.

Milan Đurić predložen za gradonačelnika Novog Sada: Opozicija tvrdi da će gradom svakako nastaviti da upravlja brat predsednika 4
Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Zanimljivo, Đurađ je sa svojim sada prvim kolegom Đurićem išao i u isti razred u Isidorinoj gimnaziji, pa se pretpostavlja da će saradnja biti prijateljska.

Članovi Gradskog biće: Petar Đurđev – obrazovanje, Dejan Šijak – komunalni poslovi, Aleksandra Ilić – zdravstvo, Vanja Petković – ekologija, energetska efikasnost, zaštita životne sredine, Sonja Radaković – socijalna zaštita, briga o porodici i deci, Dejan Mandić – finansije, budžet i investicije, Tijana Delić – kultura, Tatjana Medved – sport i omladina, Milan Radojević – privreda, Aleksandar Bulajić – saobraćaj i putevi i Milovan Amidžić – propisi, imovina i imovinsko-pravni poslovi.

Od starog saziva i doba Miloša Vučevića na čelu Novog Sada, ostala su sada samo tri člana – Radojević, Bulajić i Amidžić.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari