demokratske partije. Đilasa će prema proceduri predložiti Branislav Belić, predsednik Skupštine grada.
Prva tačka dnevnog reda koji je poslat svim odbornicima, jeste Predlog poslovnika Skupštine grada, zatim sledi Predlog rešenja o izboru članova Administrativno-mandatne komisije, a treća tačka je izbor gradonačelnika, njegovog zamenika i članova Gradskog veća.

demokratske partije. Đilasa će prema proceduri predložiti Branislav Belić, predsednik Skupštine grada.
Prva tačka dnevnog reda koji je poslat svim odbornicima, jeste Predlog poslovnika Skupštine grada, zatim sledi Predlog rešenja o izboru članova Administrativno-mandatne komisije, a treća tačka je izbor gradonačelnika, njegovog zamenika i članova Gradskog veća.
Posle izbora Đilas će odbornicima predložiti tim s kojim će sarađivati u naredne četiri godine, zamenika i članove Gradskog veća. Zamenik gradonačelnika, po svemu sudeći, biće Milan Krkobabić, odbornik Partije ujedinjenih penzionera Srbije. U Gradsko veće, koje broji 13 članova, DS će delegirati pet članova, SPS – četiri, G 17 plus – dva, koliko i LDP, ali će oni, prema najavama, predložiti nestranačke ljude.

Podela javnih preduzeća

Prema spekulacijama u medijima, od gradskih komunalnih preduzeća demokrate će kandidovati direktore u Direkciji za građevinsko zemljište, Parking servisu, „Infostanu“, „Čistoći“, „Vodovodu i kanalizaciji“, „Adi Ciganliji“ i Studiju B. G 17 plus dobiće čelne pozicije u Gradskom stambenom, „Pijacama“, Hipodromu i „Tvrđavi“. Socijalistima su dodeljeni GSP, „Arena“, „Elektrane“ i Sava centar. LDP će predložiti nestranačke direktore „Beograd puta“, Turističke organizacije Beograda i „Apoteke Beograd“. Za izbor čelnika 36 kulturnih i 26 zdravstvenih ustanova pod okriljem grada, biće formirana stručna višestranačka komisija, koja će u narednom periodu probrati najstručnije kadrove za njihove rukovodioce. Kada je reč o gradskim sekretarijatima, LDP će predložiti stručnjake za mesta sekretara za zdravstvo i privredu, zamenika sekretara za urbanizam i brojne položaje unutar raznih sekretarijata. G 17 plus dobija sekretare saobraćaja i kulture i zamenika sekretara za zdravstvo. Finansije će ostati u posedu demokrata, a zamenik ovog sekretara biće iz redova socijalista.

Funkcioneri stranaka koje će predložiti svoje kandidate za Gradsko veće, juče nisu želeli da otkriju ko su njihovi kandidati. Kako nezvanično saznajemo, iz redova G17 plus za Veće će biti kandidovani Miroslav Čučković i Goran Kreclović, dosadašnji sekretar za sport i omladinu. U LDP-u su nam juče rekli da su konsultacije u toku, demokrate kažu da ne žele da otkrivaju kandidate pre nego što to uradi gradonačelnik, dok se funkcioneri koalicije oko socijalista juče nisu javljali na telefone.
Predsednik Skupštine grada Branislav Belić za Danas kaže da su juče održane konsultacije šefova odborničkih grupa, na koje nisu došli radikali i predstavnici koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije.
Belić je rekao da ne veruje da će opozicija opstruirati sednicu, jer „za to nema nikakvog razloga“. On očekuje da će na sednicu doći svi odbornici i da će na njoj biti donete najvažnije odluke kako bi Beograd konačno dobio gradsku vlast koja će nastaviti započete projekte.
Prema Belićevim rečima, demokrate, socijalisti i liberali juče su razgovarali o tehničkim detaljima u vezi s današnjom sednicom. On je rekao da danas neće biti biran načelnik gradske uprave. Kako Danas saznaje, tu funkciju dobijaju demokrate i buduća načelnica će biti Vesna Ivić, dosadašnji šef kabineta gradonačelnika.
Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je juče da će odbornici te stranke prisustvovati sednici Skupštine grada i glasati protiv „nakazne tvorevine“ koju čine DS, SPS i LDP.
– Beograđani su zaslužili promene. Oni nisu u Beogradu glasali za ovu nakaznu tvorevinu i nisu želeli ovakvu vlast – kazao je Vučić na konferenciji za novinare.
On je ocenio da „koalicija Boris Tadić, Mira Marković, Čeda Jovanović“ ne može dugo da upravlja Beogradom i dodao da je ubeđen da će biti novih izbora na kojima će SRS pobediti. Vučić je istakao da će odbornici SRS sednici prisustvovati kao pobednici koji su sačuvali obraz i moral, a ne kao gubitnici.
– Formiranje ovakve vlasti govori da su u politici u pitanju fotelje, pare i nemoral – ocenio je Vučić i naveo da je SPS prevarila građane i da je „sebe ugasila u narodu, što će se i pokazati na sledećim izborima“.
Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski rekla je da će odbornička grupa DSS-NS uoči sednice, u devet časova, održati sastanak na kom će odlučiti da li će prisustvovati sednici.
Podsetimo da su posle izbora 11. maja SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-JS potpisali koalicioni sporazum, ali su socijalisti taj sporazum raskinuli, posle ulaska u republičku vlast sa strankama s liste Za evropsku Srbiju. Skupština grada Beograda verifikovala je mandate 14. jula, a konstituisana je 21. jula izborom Branislava Belića, člana DS-a, za predsednika gradskog parlamenta i postavljenjem Irene Ljubomirović-Ivanković za sekretara gradskog parlamenta. Bilo je najavljeno da je Belić, koji je do tada predsedavao sednici kao najstariji odbornik, izabran kao privremeno rešenje dok se ne postigne konačan dogovor o podeli vlasti. Prvobitno je bilo dogovoreno i da se sednica nastavi posle sedam dana, 28. jula i da se do tada definitivno odluči da li će se formirati većina, ali je odložena zbog, kako je saopšteno, protesta u Beogradu posle hapšenja Radovana Kardžića.
Od 21. jula počeo je da teče rok od mesec dana za izbor gradonačelnika i gradskog veća, tokom kojeg su najpre pregovarale demokrate i socijalisti, a zatim demokrate i LDP oko manjinske podrške izboru gradonačelnika. Demokrate i socijalisti su postigli dogovor početkom prošle nedelje, kada su počeli pregovori demokrata i LDP-a. Demokrate su uz političke pritiske i pretnje novim izborima u svim gradskim opštinama uspeli da ubede liberale za manjinsku podršku. Predstavnici LDP-a su, s druge strane, uspeli da demokrate ubede da na svim nivoima gradske vlasti uspostave princip depolitizacije i departizacije, odnosno da se na čelne funkcije postavljaju stručni ljudi.
Skupština grada Beograda ima 110 odbornika, od toga lista Za evropski Beograd ima 45, Srpska radikalna stranka – 40, a koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija – 12. Liberalno-demokratska partija ima sedam mandata, a koalicija Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije – šest mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari