milan ljutovac foto Printscreen YouTube nedavimobeogradfoto: Printscreen/YouTube/ nedavimobeograd

– Srbija neće moći da bude uređena država dok ne uspostavi metode direktne, participativne demokratije i dok se građani ne budu pitali gde će se trošiti njihov novac, koji oni direktno uplaćuju u budžet. Često čujem tezu da takva, participativna demokratija nije model koji bismo kao društvo mogli i znali da ispratimo.

Međutim, to je samo izgovor koji je svaka prethodna vlast koristila za nastavak svojih koruptivnih praksi i ponašanja, navodi u intervjuu za Danas Milan Ljutovac, predsednik pokreta „Izbor za našu opštinu – Batajnica“, jedno od novih lica beogradske Skupštine, u kojoj je odbnornik ispred koalicije „Moramo“, upitan može li se povući paralela između centralizacije Srbije i centralizacije Beograda.

Srbija neće moći da bude uređena država dok ne uspostavi metode direktne, participativne demokratije i dok se građani ne budu pitali gde će se trošiti njihov novac, koji oni direktno uplaćuju u budžet, smatra Ljutovac i dodaje da često čuje tezu da participativna demokratija nije model koji bismo kao društvo mogli i znali da ispratimo.

– Međutim, to je samo izgovor koji je svaka prethodna vlast koristila za nastavak svojih koruptivnih praksi i ponašanja, navodi Ljutovac.

1. Batajnica, Borča, Ovča, Padinska skela, Besni fok, Glogonjski rit – čini se zaboravljena beogradska naselja. Hoće li prigradske opštine biti u fokusu Vašeg skupštinskog aganžmana?

Apsolutno. Smatram da nije Beograd samo krug dvojke i da smo mi takođe građani našeg glavnog grada, iako bi se na prvi pogled, kada dođete u sva naselja koja ste nabrojali, moglo reći da su to više sela nego prigradska naselja.
Decenijama se u njih nije ulagalo, ona su zapuštena, bez egzistencijalnih uslova za život. Tako je u Batajnici, gde sam rođen, ali pretopstavljam da je tako i u drugim rubnim opštinama. Mi u Batajnici, nemamo kanalizaciju, regularan vodovod, groblje, naš dom zravlja je oronuo i nema kapacitete da isprati urbanizaciju Batajnice koja je za 20 godina udvostručila broj stanovnika. Da ne pominjem da nemamo biblioteku, čitaonicu, javnog beležnika, srednju školu, bazen i sve ostale ustanove i objekte koje bi jedno naselje u 21. veku trebalo da ima. Zato će moj fokus biti da se pare iz budžeta ne ulažu u besmislene projekte kao što je nacionalni stadion, već da se u svim rubnim opštinama izgradi kanalizacija, regularan vodovod, da se asfaliraju sve ulice koje nisu aflatirane, kao i da se izgradi sva druga infrastruktura koja bi unapredila život svakom pojedincu koji živi u tim naseljima.

2. Mislite li da je Šapić pravi izbor za gradonačelnika, da li ćete glasati za njega?

Iskoristiću ovu priliku da vas pozivam da ispratite narednu sednicu Skupštine grada koja je zakazana za ponedeljak, 20.06. od 10 časova, gde ćete moći da čujete moj stav po pitanju kandidata za gradonačelnika, gospodina Šapića.

3. Na prošlim izborima bili ste kandidat za odbornika koalicije Dosta je bilo i Dveri, zašto ste se sada odlučili na saradnju sa „Moramo“ i pokretom NDMBGD?

Što se tiče mog pređašnjeg političkog angažmana, bio sam član Dveri i kroz rad u pokretu mogao sam da vidim kako politika izgleda iznutra. Stekao sam po mom mišljenju značajno iskustvo za dalji politički angažman, jer sam shvatio da politika nije samo demagoška rasprava o velikim temama kao što su Kosovo i Metohija, rat u Ukrajni i slične teme, već da je politika zapravo briga o malim, svakodnevnim problemima ljudi. Zato sam napustio Dveri i formirao lokalni pokret Izbor za našu opštinu – Batajnica i zajedno sa mojim komšijama krenuo da rešavam probleme koje Batajnica ima. Uspeli smo da nateramo aktuelnu vlast da ne zatvori pružni prelaz pre izgradnje nadvožnjaka, da se BG Voz vrati za Batajnicu pre prvobitno planiranog termina 31.12.2022. godine, da opština Zemun, kojoj Batajnica trenutno pripada, raspiše vanrednu situaciju po pitanju poplava u decembru prošle godine, kao i još mnogo toga drugog na šta sam jako ponosan. Pokazujemo šta je smisao politike i kako bi ona trebalo da izgleda. Građanski aktivizam jeste budućnost politike, jer su građani „siti praznih priča“ od strane političara koje slušaju decenijama.

Na izborima koji su se održali 3. aprila 2022. godine, izašli smo sa koalicijom „Moramo“, sa kojom smo se usaglasili oko tri, za nas najbitnije tačke: decentralizacija, demokratizacija društva i očuvanje životne sredine. To su teme koje su nas okupile i koje smatramo najbitnijim u ovom trenutku. Tu smo da radimo na njima i da tražimo konstruktivna rešenja kako bi prvo Beograd, a onda i Srbija konačno krenula napred.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari