Nenormalno je da Milan Radoičić stoji "rame uz rame" sa Vučićem, onda obuče uniformu i sam organizuje napad: Ivanović na godišnjicu slučaja Banjska 1Foto: Printscreen RTS2

“Banjska je završni udarac na Kosovu i Metohiji u cilju potpunog izvlačenja Srbije sa tog prostora”, izjavio je poslanik Narodnog pokreta Srbije Aleksandar Ivanović.

Ivanović je za N1 rekao da je Banjska “deo agende koja se poštuje 12 godina” i da bi Milan Radoičić odavno bio u zatvoru da je “ bilo šta sam uradio”.

Pre godinu dana, u oružanom sukobu u Banjskoj, poginilo je četri osobe. Suđenje protiv 45 optuženih za napad u opštini Zvečan, među kojima je Milan Radoičić, počinje sutra. Za srpsko tužilaštvo optužnica nema značaja, jer kažu da se postupak vodi i u Beogradu.

“Verujem da ta optužnica ima težinu – ona je za unutrašnje potrebe kosovskog društva. Oni su prikupljali dokaze godinu dana. Videćemo kako će teći taj postupak, ali možemo da naslutimo kakva će biti presuda, a onda će ta presuda međunarodnoj zajednici služiti za neke nove pritiske, ustupke koje će očekivati u Srbiji – da zauzvrat ne isporuče one koji su obuhvaćeni tim postupkom i budućom presudom”, rekao je Aleksandar Ivanović.

“Nenormalno je da osoba koja godinama stoji ‘rame uz rame’ sa predsednikom Srbije, obuče unformu i bude nosilac jedne takve akcije na terenu, a da onda i prizna da je sve sam organizovao. Kada kompromitujete tu osobu, kompromitovali ste i predsednika države, ko god da je on. Pritisak se onda seli na predsednika države, ustupci se onda traže od predsednika države jer se postavlja logično pitanje – da li ste vi političko krilo te terorističke organizacije jer je, iz ugla međunarodne zajednice to teroristička organizacija”, naveo je Ivanović.

On je dodao da se to “upravo ono što se dešava u poslednjih godinu dana”.

“Videli ste promptnu reakciju, odmah posle izbora – priznanje kosovskih tablica. Videli ste pasivan odnos Srbije u odnosu na ono što se sada dešava u KiM. U danima najvećeg pritiska na Kosovu, Srbija je rekla da joj treba 72 sata. Posle toga saopšteno je da se zahteva da se Srbi vrate u kosovske policijske snage, tužioci i sudije u sudove, i da se uklone ROSU jedinice sa severa Kosova”, naveo je Ivanović.

Posle Banjske – „svaki pedalj severa Kosova pokriven specijalnim jedinicama“

On je rekao da 400 ili 500 srpskih policajaca na severu Kosova “nije otpustio Aljbin Kurti”.

“Povukla ih je Srpska lista. Dakle, na njih je izvršen pritisak da pred kamerama teatralno vrate oružje. Po istom modelu su povukli tužioce i sudije, koji bi sada sudili u nekim od ovih postupaka. i na kraju – incident u Banjskoj. Mogli bismo danima da analiziramo besmosao te akcije”, kazao je Ivanović.

On je rekao da je posle toga – i da je to Aljbunu Kurtiju i bilo najvažnije – “svaki pedalj severa Kosova pokriven specijalnim jedinicama”.

“Sada nam kažu – nema lakih rešenja, a da niko ne kaže – ja sam odgovoran za ovakvu poltiku poslednjih 12 godina”, naveo je poslanik Narodnog pokreta Srbije.

On je ocenio da su povlačenje policajaca na severu Kosova, bojkot izbora i incident u Banjskoj deo “jasne i selektovane agende koja se poštuje 12 godina”.

Radoičić – rizičan i nezgodan svedok

On je ocenio da bi Milan Radoičić “odavno bio na odsluženju zatvorske kazne” da je “bilo šta od uradio sam”.

“Teško mi je da zamislim scenario (u kojem bi Radoičić bio procesuiran ili isporučen) jer bi on za njih bio ekstremno rizičan i nezgodan svedok. Naravno, pritisak će se pojačavati, ali oni će taj pritisak kompenzovati tako što će im omogućavati litijum. Dakle, na takvim stvarima se kompenzuje ostanak na vlasti. Naradni pokret Srbije će se tome oštro suprotstaviti, između ostalog i u parlamentu Srbije”, rekao je za N1 poslanik Narodnog pokreta Srbije Aleksandar Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari