Milan Radoičić obezbedio ključni predsednički glas za Vjosu Osmani? 1foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Poslanik u Skupštini Kosova, Bedžet Pacoli, rekao je u sredu Teve1 da je, dan pre nego da Vjosa Osmani bude izabrana za predsednicu, razgovarao sa Milanom Radoičićem u prisustvu upravo kosovske predsednice i premijera Aljbina Kurtija. On kaže da je u ovom telefonskom razgovoru jedan poslanik bio vrbovan za glas, što je praktično postignuto.

Predsedništvo Kosova se o ovoj Pacolijevoj izjavi nije oglasilo, ali je Vlada ovo demantovala.

Na sednici od 4. aprila 2021. godine, Vjosa Osmani dobila je zeleno svetlo da postane predsednica Kosova.

Ali dan pre ovog glasanja, poslanik kosovske Skupštine Bedžet Pacoli kaže da se lovio jedan poslanik Srpske liste da bi se njegovim glasom došlo do 71 glasa, a kako bi Osmani postala šef Kosova.

A za to, Pacoli kaže da je u prisustvu Vjose Osmani i Aljbina Kurtija razgovarao telefonom sa tadašnjim potpredsednikom ove stranke Milanom Radoičićem.

„Imao sam telefonski razgovor sa gospodinom Radoičićem, dan pre izbora predsednika, to znaju i predsednica i premijer Aljbin Kurti, jer je telefonski razgovor obavljen u njihovom prisustvu. Bio je to takav poziv, ja ne mogu da lažem, gledano je da se nađe još jedan poslanik i tu se praktično upecao još jedan glas“, rekao je navodno Pacoli za Teve 1.

Pacoli u ovoj izjavi ponovo tvrdi da je reč o telefonskom pozivu o kojem su obavešteni Osmani i Kurti.

„Ovaj telefonski poziv nisam ja osmislio, ali kao što se to uvek dešavalo, naravno, nikada ne bežim od trenutaka kada treba pomoći Kosovu, kada treba biti konstruktivan. Ja sam se tog dana vrati odozgo da bi dao glas gospođi predsednici, a da li su oni kasnije poštovali ili ne to je njihova stvar”.

Milan Radoičić obezbedio ključni predsednički glas za Vjosu Osmani? 2
Bedžet Pacoli Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vlada demantuje

Iz kabineta premijera ove izjave su odmah odbacili, piše dalje Teve1.

Portparol kosovske vlade, Perparim Krieziu, kaže da ova izjava nije tačna.

„Apsolutna neistina. Ne postoji taj slučaj da je poslanik Pacoli komunicirao sa Radoičićem u prisustvu ili saznanju premijera Kurtija, a još manje na njegov zahtev“, rekao je on.

Teve1 je zatražio izjavu i iz Predsedništva, ali im sve do sinoć nisu odgovorili.

Pacoli nakon reakcije Vlade: Bezobrazno je širiti neistine

Pacoli je nakon ove Krieziuove navodne izjave, ovog portparola najpre pozvao da pre nego da daje ovakve „lažne izjave“, o tome upita kosovskog premijera i predsednicu.

„Bezobrazno je, kao portparol vlasti, širiti neistine! Molim Vas, pre nego što date lažne izjave, prvo pitajte premijera i predsednika. Reći će Vam da je poziv upućen na njihov zahtev, kako bi se obezbedilo prisustvo dodatnog poslanika. Nisu mi bili potrebni glasovi i bilo bi apsurdno da sam ja ovaj poziv uputio bez njihovog zahteva, njima je bilo potrebno!“, napisao je na svom Fejsbuk profilu sinoć Pacoli.

Takođe će mu, kaže, Kurti i Osmani ispričati:

„Okolnosti telefonskog poziva koji je u njihovom prisustvu obavljen iz privatne kancelarije tadašnje predsednice Skupštine, u ranim jutarnjim satima kada se glasalo za predsednika“.

Ponavlja ponovo da je, kao rezultat tog navodnog telefonskog poziva – obezbeđen glas jednog, rekavši i kog – Adema Hodže.

Na kraju kaže da se to što je odlučio da ovo obelodani, nije učinio po nekom scenariju, već jer ga je o tome, kako kaže, upitala novinarka.

„Nisam mogao da odstupim, da ne kažem istinu!“, naveo je ovaj poslanik.

(Izvor: Teve1 (Tekst je preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Pacolijeve tvrdnje dolaze u jeku aktuelnog slučaja navodne konstiunirane komunikacije na relaciji Mimoza Kusari Ljilja – Slavko Simić – Milan Radoičić, koji po drugi put u ovih godinu dana trese kosovsku javnost.

U pitanju su prestretnuti razgovori, ali i prepiske, navodno vođeni uglavnom u 2022. godini.

Inače, u pitanju je godina koju su obeležile barikade, tenzije, tablice, napuštanje institucija…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari