Radojević: Povećanje broja pripadnika Kosovske policije i KBS kod Srba izaziva zabrinutost 1Foto: Screenshot/Jutjub/Birn Balkans

Član Srpske liste i bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević rekao je za Kosovo onlajn da najava kosovskog premijera Aljbina Kurtija o povećanju broja pripadnika Kosovske policije, ali i pripadnika KBS, među Srbima na Kosovu izaziva samo zabrinutost, a da bi bezbednosti srpskog naroda u ovom trenutku doprinelo isključivo pojačavanje snaga Kfora.

Kurti je juče na stranačkom skupu Pokreta Samoopredeljenje saopštio da će Kosovo naredne godine imati 600 pripadnika KBS više i 500 policajaca više u odnosu na ovu godinu, a članovima stranke je poručio da kažu svim aktivistima i građanima „da neće moći da ih zaustave ni na jugu, ni na severu“.

Prema rečima Radojevića, ovom odlukom Kurti šalje jasnu poruku da nije spreman da srpskom narodu obezbedi mir i bezbednost.

„Naime, takve najave izazivaju suprotan efekat od onoga što bi neki mogli da očekuju. Naime, u svim normalnim društvima povećanje pripadnika broja policije bi trebalo da znači neku sigurnost. Međutim, na primeru severa KiM u poslednjih godinu dana videli smo da povećanje njihovog broja ima suprotan efekat“, rekao je Radojević.

O tome, kako ističe, najbolje svedoči veliki broj incidenata koji su građani imali i sa pripadnicima specijalnih jedinica, ali i običnim pripadnicima Kosovske policije.

„Tako da ta najava ne uliva nikakvo poverenje u sigurnost Srbima na KiM , kako na severu, tako i na centralnom Kosovu, Pomoravlju i ostalim delovima Kosova“, naglasio je on.

Ističe da ono što bi Srbi u ovom trenutku očekivali i što bi pomoglo da se poveća bezbednost u srpskim sredinama je veće prisustvo pripadnika Kfora.

„To je ono što Srbi očekuju, a ne ovakve najave koje samo doprinose daljoj nestabilnosti i narušavanju postignutih dogovora“, naglasio je on.

Smatra da je sasvim jasna poruka koju Kurti nastoji da pošalje pojačavanjem policijskih snaga na severu i da ona ne ide u smeru mira, dogovora i rešavanju bezbednosnog pitanja za Srbe na Kosovu.

„Naime, svi potencijalni potezi koje on vuče na terenu su suprotni od onoga što bi oni trebalo da znače – da doprinose miru i stvaranju atmosfere sigurnosti i bezbednosti, ne samo za Srbe, nego za sve građane koji žive na KiM. Tako da, nažalost, Srbi ovakavu poruku ne prihvataju sa nekim uveravanjem da će dobiti bezbednije okruženje“, kazao je Radojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari