Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da se napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima neće dobro odraziti na odnose u regionu. On je naveo da se napad neće dobro odraziti naročito na Srebrenicu, u kojoj danas živi trećina ljudi u odnosu na 1991. godinu.


Milanović je ocenio da je napad na Vučića bio mučan događaj i da neće nikome da deli savete da li je ili nije trebalo da dođe i šta je prethodilo obeležavaju 20. godišnjice zločina u Srebrenici. Za taj zločin, istakao je Milanović, „nije kriv srpski narod, već razbojnici u njegovim redovima, koji nisu pitali srpski narod da li smeju to da urade“, prenosi Hina.

„Ubijeno je 8.000 ljudi, ako to nije početak genocida, onda ne znam šta jeste“, rekao je premijer Milanović prilikom obilaska Parka prirode Kopački rit.

Poglavar Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema Husein Kavazović, rekao je da je ubeđen da iza napada na Aleksandra Vučića u Potočarima ne stoje Srebreničani.

„Ovo su izazvali oni koji su došli ovde, ne mogu suditi s kojom namerom, i ovo se u svakom slučaju nije trebalo dogoditi“, rekao je Kavazović.

On je istakao da između Bošnjaka i Srba treba graditi pomirenje i da je trebalo da skup prođe dostojanstveno.

U Potočarima je juče održana komemoracija povodom 20. godišnjice zločina u Srebrenici, kojoj je prisustvovalo više od 50.000 osoba i preko 80 delegacija iz celog sveta. Komemoraciji je prisustvovao i premijer Srbije, kojeg su pojedinci napali iz mase gađajući ga kamenjem i flašama s vodom.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga je posebno dirnula reakcija majki Srebrenice koje su osudile napad na Aleksandra Vučića u Potočarima.

„Na kraju njihov bol koji su doživele ne može da zameni nikakva kvalifikacija tog događaja. One su izgubile najmilije kao i mnoge druge majke, braća, sestre… na svim stranama na kojima su stradali u ratu“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci, prenosi Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari