Milanović ostao pri izjavama ali popio kafu sa Mesićem 1

Hoće li šef diplomatije Ivica Dačić uspeti da se drži odluke premijera Aleksandra Vučića o ćutanju na tvrdnje političara u regionu, nije jasno nakon njegovih jučerašnjih izjava, ali je izvesno da se ćutanja ne pridržava bivši hrvatski premijer Zoran Milanović.

Dok je Dačić juče za RTS rekao u jednom trenutku da će poštovati odluku premijera o suzdržavanju, a u drugom da se na neke stvari „ne može oćutati“, Milanović je juče popio kafu u centru Zagreba sa poslednjim predsednikom SFRJ i bivšim predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem i preko Jutarnjeg lista poručio Beogradu da može da bude još oštriji.

Milanović, koji je i lider SDP naime je rekao da može da smisli gore uvrede za Srbiju od one u kojoj je rekao da je „šaka jada“, prenosi FoNet. Komentarišući obraćanje Aleksandra Vučića on je rekao da „kad nekom kažete da je šaka jada, to kažete zato što glumi šaku, a to nećete reći nekome ko nema mentalitet silnika ili pokušaja silnika“. „Ako je to najgora uvreda i kvalifikacija, ja mogu smisliti puno gore uvrede koje njegova čaršija i klika upućuju nama. Jedno je čaršija. Imam samo jednu poruku: gospodine, ukinite taj zakon i onda smo šlus i možemo razgovarati. Ukinite te priče“, rekao je Milanović, dodavši da su uvrede ono što je Vučić govorio u Glini devedesetih.

Kada je o tom Vučićevom govoru reč, on je bio tema izveštavanja hrvatskih medija tokom njegove posete Hrvatskoj 2013. u svojstvu prvog potpredsednika vlade. Radi se o petominutnom obraćanju 1995. u kome je Vučić u svojstvu generalnog sekretara Srpske radikalne stranke poručio da „Banija, Republika Srpska Krajina nikada neće biti Hrvatska“. Naveo je i više hrvatskih operacija – Miljevački plato, Maslenica i druge, osvrnuo se na mirovni Vensov plan, dodajući da je neprihvatljiv, kritikovao Slobodana Miloševića kao neodlučnog. Za retoriku radikala bio je to standardni politički govor sa nešto manje uvreda na račun protivnika, u kome Vučić Miloševićevu suprugu ne naziva crvenom vešticom, nego „Milošević i ona njegova žena“. Delove ovog govora koji na Jutjub kanalu ima više desetina hiljada pregleda, međutim emitovali su 2013. hrvatski mediji, zajedno sa tadašnjom Vučićevom izjavom u kojoj kaže da u Glini nije bio.

Izveštaji zaključuju da je zbog takvih govora, kao što je prikazan u Glini, Vučića prilikom posete Hrvatskoj obezbeđivalo više od 400 policajaca.
Nakon sastanka sa Stjepanom Mesićem Milanović je juče rekao i da se bivši predsednik Hrvatske „smeje konverzijama i metamorfozama na raznim stranama“. Mesić je sada kandidat na listi Narodne koalicije, koju predvodi Milanović. Bez obzira šta jedni o drugima mislili, u obostranom je interesu da odnosi budu oslobođeni balasta falsifikovane prošlosti, rekao je juče Mesić medijima u Srbiji.

Razgovor sa Kifom

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se juče sa britanskim ambasadorom Denisom Kifom, koji mu je preneo čestitku državnog sekretara za spoljne poslove i poslove Komonvelta Borisa DŽonsona povodom ponovnog imenovanja na funkciju U razgovoru su razmenjena mišljenja i o aktuelnim pitanjima u regionu. Obostrano je izražena spremnost da Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo nastave intenzivnu komunikaciju i saradnju na svim poljima, navodi se u saopštenju MSP. Dačić se sastao i sa ambasadorom Italije u Srbiji Đuzepeom Mancom.

Kao na Tibetu

Ivica Dačić, koji je i prvi potpredsednik Vlade, izjavio je da Srbija traži da se oglasi Evropska unija povodom istupa hrvatskih zvaničnika o Srbiji, ali „da strani zvaničnici reaguju filozofski, kao da se nalaze na Tibetu“. On je za RTS rekao da je na prekjučerašnjem sastanku s predstavnicima 64 ambasade i međunarodne organizacije u Srbiji, premijer Vučić nastupio mirnije od njega. „Teško da bi bilo koja zemlja mogla da ćuti na ono što se dešavalo prethodnih meseci. Govorimo o postupcima zvaničnih državnih organa Hrvatske i Bosne i Hercegovine i ne postoji država koji ne bi reagovala na napade premijera iz drugih država. Zamislite da neko napadne Merkelovu, Putina ili Bajdena“, rekao je Dačić. Dodao je i da će o ovome govoriti na sledećem sastanku OEBS. Dačić je rekao da su diplomate pozdravile odluku Beograda da se suzdrži od reakcija, ali je ocenio da to nije dovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari