Milatović o stavu Crne Gore po pitanju Kosova: Za tango je potrebno dvoje 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović, upitan od strane RTS-a za stav ove države o Kosovu i Metohiji nakon sastanka s predsednikom Srbije, poručio je u Palati Srbija da ove dve zemlje imaju 95 odsto tema koje ih spajaju, ali da pitanje KiM nije jedno od njih, te da bi državno rukovodstvo zemlje iz koje dolazi trebalo da temama koje razdvajaju prilazi na drugačiji način – „stavljaljući se u cipele“ druge strane.

Podsetio je da Kosovo od strane Podgorice priznato 2008. godine, te poručio da je neophodno shvatiti poziciju Srbije.

Napomenuo je da je prioritet „i na Kosovu, i na Srbiji“ i u Crnoj Gori – deeskalacija na severu KiM.

Dao je podršku dijalogu i izrazio želju

„U ovom smislu ne znam šta drugo da kažem bez da ovako iskreno iznesem svoj stav. Nisam srećan zbog tenzija i opet apelujem na deeskalaciju. Pozdravljam i napore Beograd da do toga dođe, mislim da je i predsednik Vučić, makar po informacijama koje sam ja dobio, uradio sve da to deeskalacije dođe, ali mislim da je za tango je potrebno dvoje. Negde pozicija EU i taj dijalog koji postoji u okviru platforme koju je predstavila EU je ono što zvanična Podgorica danas pozdravlja“, rekao je Milatović.

Vučić je naveo da Milatovića su dočekali „kao nikoga u svetu“, te da im smeta kada im kažu da su “

„Možete li se setiti kome sam spremio i večeru i zvanični ručak, za ovih 6 i po godina koliko sam predsednik? Na aerodromu ga je dočekao ministra psoljnih poslova, ko je mene sačekao u Podgorici. Možda su me sačekala možda dva predsednika u životu. Šta, hoće li u Viljnusu da ga dočeka predsednik Litvanije? Pa neće“, naveo je on.

Komentare o neadekvatnom dočeku Milatovića podveo je pod traženje razloga za loše odnose Crne Gore i Srbije.

Uveren je da će za dva-tri meseca biti zajedničke sednice dveju vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari