Milenić: SNS će vlast izgubiti pre izbora 1

Potpredsednik Zajedno za Šumadiju Saša Milenić ocenio je da gradska vlast donošenjem odluke o određivanju mesta gde će biti dozvoljeno javno okupljanje, najozbiljnije zadire u oblast ljudskih prava.

Naizgled beznačajna tehnička odluka, zapravo, prema njegovom mišljenju, krije nameru lokalnih čelnika da zabrane građanima pravo koje je osigurano međunarodnim zakonima.
– U ZZŠ smo uvereni da će SNS vlast izgubiti pre izbora, a da su ovakve odluke samo njihov pokušaj da se tako nešto osujeti, smatra Milenić poručivši da iako Kragujevac ovoga puta nije prvi, jer se narod protiv vlasti podigao u Beogradu, ali da će ZZŠ znati kada je vreme da pozove narod na okupljanje, poručio je Milenić.

On je podsetio da je republička Skupština odluku o određivanju mesta za javna okupljanja donela ove godine nakon što je Ustavni sud jednu sličnu odluku iz 90-ih godina proglasio neustavnom. On je istakao da vlast nema pravo da građanima uskrati pravo na okupljanja, a da je odluku donela tako da je lokalne samouprave prilagođavaju svojim potrebama. „Kragujevačka vlast samo je prepisala ovako donetu odluku Vlade, pa se na prvom mestu zabranjuju okupljanja u okolini škola i zdravstvenih objekata, te se postavlja pitanje gde bi zaposleni u ovim institucijama trebalo da protestuju tražeći svoja prava“, pita (se) Milenić.

 

Moguća proizvoljna tumačenja

Milenić kaže da postoje i nejasni delovi ove odluke, koji se odnose na zabranu okupljanja na mestima koja su strateški značajna za bezbednost Srbije, iako ne postoji nijedan dokument na osnovu kojeg se može zaključiti koja su to mesta, pa je logično da to može da bude bilo koje. U odluci koju je donela gradska vlast posebno je istaknuto da su zabranjena okupljanja i na mestima gde se krše ljudska i manjinska prava i ugrožava moral. Milenić zaključuje da se na osnovu toga na svakom mestu u gradu može zabraniti okupljanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari