Miletić: Moguće je i da će Samoopredeljenje obezbediti većinu 1Foto: EPA/ Valdin Xhemaj

Mada su pojedini prištinski mediji javili proteklog vikenda da je koalicija PAN, koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za budućnost Kosova i devet manjih stranaka uspela da obezbedi glasove za formiranje vlade, stručnjaci za kosovsko pitanje demantuju takve tvrdnje za Danas.

Portal Ekspres preneo je da je obezbeđen neophodan broj poslanika koji će podržati izbor Ramuša Haradinaja za novog premijera, ali Petar Miletić, bivši potpredsednik kosovskog parlamenta navodi za Danas da su to nagađanja, dok Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose za naš list kaže da se „još vode ozbiljni pregovori oko formiranja vlade u Prištini“.

Prema Miletićevom mišljenju, vlade „neće biti još sigurno mesec, dva“.

– Još uvek nema zvaničnih rezultata izbora. Prvi će priliku da formira vladu imati koalicija PAN, a ako u tome ne uspe, moguće je da će Samoopredeljenje dobiti priliku da formira vladu, ali to nije sigurno. Trenutno je sigurno da niko nema dovoljan broj poslanika. Što se Srpske liste tiče, u prvoj varijanti će sigurno biti u vladi, dok je kod druge malo komplikovanije, ali i tada očekujem da bude u vladi, konstatuje sagovornik Danasa.

Dušan Janjić za naš list ističe da još nije obezbeđena skupštinska većina za izbor nove vlade, kao i da je, „koliko mu je poznato“, glavni problem „šta činiti sa Demokratskim savezom Kosova“.

– Demokratski savez Kosova ne želi da uđe u saradnju sa Demokratskom partijom Kosova pred lokalne izbore, tako da ćemo videti kakav će biti rasplet situacije. Istovremeno, ne verujem da će Ramuš Haradinaj postati premijer. Postoji, naime, više opcija. Prema prvom scenariju, Haradinaj će na čelu parlamenta zameniti Kadrija Veseljija, koji ima šanse da postane novi premijer. Prema drugoj varijanti, premijer će postati neka stručna osoba, dok je tek treća opcija da Haradinaj predvodi vladu, ukazuje sagovornik Danasa.

Govoreći o mogućnosti da Srpska lista ponovo postane deo izvršne vlasti u Prištini, Janjić navodi da za razliku od 2014. godine, kada je ta politička snaga bila „bitan faktor, njeno učešće u vladi ovoga puta nije neophodno“.

– Ne isključujem mogućnost da Srpska lista ostane i u opoziciji, ali ukoliko bude deo vlade, svakako će navesti svoje uslove za učešće u izvršnoj vlasti. U slučaju da Samoopredeljenje formira vladu, Srpska lista biće u opoziciji jer je ta lista pod kontrolom zvaničnog Beograda, zaključuje Janjić.

Kurti: Nismo protiv Srba

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, jedan od kandidata za novog kosovskog premijera, izjavio je za list Blic da će „naš prioritet biti dijalog sa Srbima sa Kosova, imamo ekonomski i socijalni plan za severne opštine na Kosovu i nismo protiv Srba, ali je Srbija protiv nas“. „Dosadašnji dijalog koji je vođen sa Srbijom u Briselu nije postavio nikakve uslove Srbiji, a razgovara se o unutrašnjim pitanjima Kosova, zbog čega ishod nije mogao biti pravedan… Dijalog stvara utisak normalizacije odnosa, ali u suštini samo produbljuje etničke podele… Samoopredeljenje u principu nije protiv dijaloga, već je protiv dijaloga koji Kosovo pretvara u temu, a Srbija određuje agendu“, tvrdi Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari